Düzensiz motor insan – 1

Kısa dinlenmeler, aralar, farklı ortamlarda değişik havalar koklamanın yararı büyüktür.  
Çalışırken arada sırada yerinizden kalkıp bir soluk alın. 
Camdan dışarı bakın. 
Gökyüzüne başınızı kaldırın.
Maviliğini, gece çalışıyorsanız yıldızların çokluğunu azlığını görün.
Doğrulun, 
bir su için yüzünüzü yıkayın, 
aynaya bakın. 
Yaşamınıza bir hareket bir canlılık sokun. 
Çocuklarınızı da bu davranışlara alıştırın.
Zaman zaman deniz kenarında yürüyüşler ruh sağlığımızı son derece etkiler. Hava koşullarının yarattığı rahatsızlıklardan uzak durmak için sakin ortamlarda zaman geçirmeliyiz. 


 Nem ve İnsan
Nemli ve sıcak havanın insan sağlığına zararlı olduğunu hepimiz biliriz. Böyle raporlar geldiğinde hemen önlem alır, o ortamdan olanaklarımız elverdiğince uzaklaşmaya çalışırız. 


Sürekli nemli bir ortamda çalışmak zorunda da olabiliriz. Bunu şanssızlık kabul edip ah etme yerine; zamanımızın bir kısmını kuru ortamlarda geçirmeliyiz. 


Nemli havalarda saçmaladığını söyleyen çok dost tanıyorum.  Sevgilisini havadaki nem nedeniyle kaybedeni bile bilirim. G.A da bunlardan biri. Şu günlerde ikinci evliliğini yapmaya hazırlanan G.A bir önceki eşinin nemli havalarda ütü yapmak istemediğini, bir yere gidilecekse gitmek istemediğini bundan da çok rahatsızlık duyduğunu bir şımarıklık olarak kabul ettiğini söylediğinde de, her şeyin bittiğini anlattı. Bundan sonraki evliliğini nemli havaların az olduğu bir ortamda geçireceği için şanslı olduğunu kendi ağzından duyduğumu size söylemeliyim.


Havalar ve İnsan
Gençlerimize hava şartlarının ve ortamın insan sağlığını etkilediğini küçük yaşta öğretmeliyiz. Lodos, fırtına soğuk ve sıcak hava, nem, rüzgâr gibi hava koşullarını belirleyen sözcükler yaşantımızda bir şeyler anlatmalı bize. Günlük hava şartlarından bile etkilenen bir varlıktır insan. Bunu bilen gençlerimiz bu hava değişiklikleri içinde, kırıldıklarında ya da alındıklarında öncelikle; bu gün havada ne gibi bir değişiklik var diye küçük de olsa bir araştırma yapmalılar. Çok ciddi kararlar almalarını gerektirecek davranışlarla karşılaşmışlarsa; o gün ya da o günlerde içinde bulundukları hava koşullarının değişmesini bekleyip, karşılarındakine bir hak daha tanımalılar. Birbirlerini affedici olabilirler. Karakterimizi bile etkileyen bu koşulları hepimiz kabul etmek zorundayız. Üç boyutlu bir dünyada iki boyutlu olarak yaşarken yapacağımız hiçbir şey yok diye düşünmemeliyiz. Elimizden geldiğince birlikte yaşadıklarımızın nelerden etkilendiğini bilerek destek vermeliyiz.  Birlikte yaşadığımız insanların nelerden etkilendiğini bilirsek, daha az kırılır, onlar için daha az endişe ederiz. Onları tanımaya çalışırken hangi havalardan etkilendiğini de göz ardı etmemeliyiz.


 

701880cookie-checkDüzensiz motor insan – 1

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.