‘e-pasaport’lar Malezyalı şirkete

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan açıklamada, Müdürlük tarafından yürütülen “Pasaport Kapağına Radyo Frekansı ile Tanıma Teknolojisine Sahip Tümdevre ve Anten İçeren Tabaka Alımı ve Yerleştirilmesi İşi” ihalesinin, Kamu İhale Kurumu’na yapılan itirazların kurumca reddedilmesinin ardından onaylandığı bildirildi.


Açıklamaya göre, Darphane yetkilileri ile ihaleyi kazanan Malezya firması IRIS Technologies SDN arasındaki sözleşme, 27 Ocak Cuma günü imzalandı.


Bu ihale ile sadece pasaport kapaklarına tümdevre ve anten (ÇİP) içeren tabaka uygulanacak, söz konusu kapakların kullanılacağı pasaportlar yine Darphane’de üretilecek.


Açıklamada, ihaleyi ekonomik açıdan en düşük teklifi veren Malezya firması IRIS Technologies SDN’nin, 15 milyon 475 bin avro bedel ile kazandığı, teslimatın 2 yıl içinde aşamalı olarak tamamlanacağı kaydedildi.


Söz konusu proje ile pasaportlarda Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın (ICAO) hazırladığı güvenlik standartları EAL5 düzeyinde uygulanarak, güvenlik en üst seviyede sağlanacak.


Ayrıca, diğer gizli güvenlik önlemleri ile de desteklenen güvenlik sayesinde, giriş kapılarında sahte pasaport şüphesinden dolayı beklemeler sona erecek.


Bu pasaportlarda uzaktan tanımalı kimlik (Radio Frequency Identification – RFID) sistemi getirildiği, kapılarda kayıt girişinin otomatik hale geleceği belirtilen açıklamada, “Yani kapıda pasaportlar uzaktan okunarak kimlik bilgileri ve fotoğraflar ilgili bilgisayarlarda görünecektir. Bu aşamada 5 milyon adet olarak öngörülen pasaport projesi, gelişkin entegre güvenlik önlemleri içermekte olup ülkemiz bu alanda öncü ülkeler arasında yerini almıştır” denildi.

1028100cookie-check‘e-pasaport’lar Malezyalı şirkete

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.