Ebabil kuşları restorasyon tehdidi altında!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Her yıl Afrika’dan gelerek İstanbul’un simgelerinden biri olan Galata Kulesinde üreyen ebabil kuşları, tarihi yapıda restorasyon çalışması başlatılmasıyla tehlike altına girdi.

İstanbul’un simgelerinden biri olan Beyoğlu’ndaki Galata Kulesinde restorasyon çalışması başlatıldı. Yaklaşık 2,5 ay sürmesi beklenen restorasyon için tarihi kuleye iskele kurulmaya başlandı. Ancak her yıl Afrika’dan gelerek Galata Kulesini kendilerine yaşam alanı olarak seçen ebabil kuşlarının varlığı tehlike altına girdi. Yardıma muhtaç, yaralı ve hasta kuşlar için iyileştirme çalışmaları yapan Simurg Kuş Yuvası Derneği Başkanı Alaz Uslu, “İstanbul Galata Kulesindeki restorasyon çalışması, üreme dönemindeki kuşları tehdit ediyor, yavru kuşların ölümüne neden oluyor. Kulenin cephesindeki boşluklarda üreyen akkarınlı ebabil, ebabil, serçe, güvercin gibi ekolojik açıdan önemli olan kuş türlerinin üreme kolonileri, ciddi ve geri dönüşü olmayacak bir tehdit altında. Bu kıyıma engel olmak için, bu restorasyon çalışmasının kuşların üreme faaliyetlerini durdurdukları sonbahara ertelenmesi en çevreci, duyarlı, barışçıl ve insancıl çözüm olacaktır” dedi.

İstanbul’un simge yapılarından biri olan Galata Kulesi, aynı zamanda tarihi yapıyı yaşam alanı olarak kullanan ebabil kuşlarıyla da ünlü. Her yıl bahar aylarında Afrika’dan çıkan üç ebabil türü, kuş göç yolu üzerindeki İstanbul’a ulaşıyor ve bir kısmı kenti üreme ve yaşam alanı olarak seçiyor. Yaklaşık 1500 yıllık tarihi bir yapı olan Beyoğlu’ndaki Galata Kulesi de ebabillerin yaşam alanlarından biri. Öyle ki geçtiğimiz yıllarda kulenin bulunduğu meydanda ebabil şenlikleri bile organize edilmişti.

GALATA KULESİYLE ÖZDEŞLEŞEN EBABİLLER TEHDİT ALTINDA

Ancak Galata Kulesiyle özdeşleşen ebabiller bu günlerde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olan Galata Kulesi, geçtiğimiz yıl İBB’den alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilmişti. Vakıflar tarafından restorasyona alınan tarihi kuledeki çalışmanın 15 Eylül’de tamamlanarak müzeye dönüştürülmesi planlanıyor. Restorasyon çalışması için kuleyi yaşam alanı olarak kullanan kuşların üreme döneminin seçilmesi ise tepkiyle karşılandı.

ÜREME DÖNEMİNDE RESTORASYON KUŞLARIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR

Yardıma muhtaç, yaralı ve hasta kuşlar için iyileştirme çalışmaları yapan Ankara merkezli Simurg Kuş Yuvası Derneği Başkanı Alaz Uslu, “İstanbul Galata Kulesindeki restorasyon çalışması, üreme dönemindeki kuşları tehdit ediyor, yavru kuşların ölümüne neden oluyor. Kulenin cephesindeki boşluklarda üreyen akkarınlı ebabil, ebabil, serçe, güvercin gibi ekolojik açıdan önemli olan kuş türlerinin üreme kolonileri, ciddi ve geri dönüşü olmayacak bir tehdit altında. Yuva yerlerine ulaşan insanların vereceği rahatsızlık ve stres, ebeveyn kuşların yuvalarını terk etmelerine, yavruların korkup yuvalarından aşağıya atlamalarına, gelmeyen ebeveynlere bağlı yavruların açlık ve susuzluktan dolayı ölmelerine sebebiyet verecektir. Bu kıyıma engel olmak için, bu restorasyon çalışmasının kuşların üreme faaliyetlerini durdurdukları sonbahara ertelenmesi en çevreci, duyarlı, barışçıl ve insancıl çözüm olacaktır” dedi.

RESTORASYONUN SONBAHARA ERTELENMESİ İSTENİYOR

Restorasyon için tarihi kuleye iskele kurulumu tamamlanırken, çalışmanın durdurulması için de imza kampanyası başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ve DKMP Genel Müdürlüğü gibi muhatap kurum ve kuruluşlardan Galata Kulesi’nde başlatılan restorasyonun kuşların üreme faaliyetlerinin sona erdiği sonbahar mevsimine ertelenmesi isteniyor.

‘GALATA’DAKİ RESTORASYON EBABİLLERİN SONU OLMASIN’

İmza kampanyalarına destek olunmasını isteyen Uslu, bu konuda zamanın çok önemli olduğu işaret ederek, “Galata Kulesindeki restorasyon kulenin cephesinde yuvalayan akkarınlı ebabillerin, ebabillerin, serçelerin, güvercinlerin sonu olmasın” çağrısında bulundu.

YAPILARA KUŞLAR İÇİN EV YAPAN MİMARİ GELENEK TERK EDİLDİ

Kent kültüründe önemli bir yeri olan kuşlar, birçok mekândaki varlıklarıyla doğa ve sosyal yaşam arasındaki ilişkinin de simgeleri. Osmanlı dönemi İstanbul’unda mimari geleneğin vazgeçilmezleri arasında olan kuş evleri özellikle cami, medrese, han ve kütüphane gibi kamusal yapıların bir parçasıydı. Estetik bir unsur olarak mekânı süslemesinin yanında vefa duygusunu da öne çıkaran kuş evleri, batılı mimari üslupların benimsenmesiyle birlikte terk edildi.

EBABİL KUŞLARININ KABEYİ YIKILMAKTAN KURTARDIĞINA İNANILIYOR

Ebabil kuşlarının İslam tarihinde de önemli bir yeri var. Fil Suresi, Allah’ın evi olarak anılan Kâbe’yi filleriyle yıkmak isteyen Habeşistan Kralının ordusunun ebabil kuşları tarafından kurumuş çamurdan taşlar atılarak helak edilişini konu alıyor.

 

2430960cookie-checkEbabil kuşları restorasyon tehdidi altında!
Önceki haberPark Şenliği’ne davetlisiniz
Sonraki haber‘Gökyüzünün Kraliçesi’ için yolun sonu göründü
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.