Ece Temelkuran: Avrupa sesimizi 10 yılda duyabildi

Temelkuran Viyana Uluslararası Diyalog Enstitüsü’nün (VIDC) davetlisi olarak bulunduğu Viyana’da “Türkiye’de Basın Özgürlüğü ve Politik Gazetecilik” konusunda konuştu.

Temelkuran, Türkiye’de demokrasinin olmadığını, binlerce politik tutuklunun hapishanelerde olduğunu söyledi. Kurier Gazetesi gazetecinin korkudan Tunus’ta yaşadığını öne sürdü.

Temelkuran, “Uzun süredir özellikle tutuklu gazeteciler ve Kürt sorunu konusunda yazmaktayım, Türkiye’deki gerçeklik, Türkiye’de demokrasinin varlığını söylemek koca bir yalandır” dedi.

“Birçok arkadaşım diğer binlerce siyasi tutuklu gibi cevaevlerınde yatmaktalar, dışardaki gazeteciler ise sabahın erken saatlerinde birgün kapılarının çalınıp gözaltına alınacaklarından korkmaktalar, tutuklamalara gösterilen sebepler ise bilinmemektedir” diyen Temelkuran, gazetecilerin tutuklamalarının uluslararası basın tarafından görmezden gelindiğini öne sürdü.

Temelkuran Kürt meselesinin 90’lı yıllarda basın tarafından çok işlenmekte olduğunu belirterek “Avrupa AKP’nin iktidara geldiği günden beri Türkiye’de bir demokratikleşmenin yaşandığını düşünerek mutlu görünmektedir… Bildiğimiz tek şey Türkiye’nin demokrasiye gitmediğidir. Avrupa’nın sesimizi duyulabilmesi on yıl aldı” dedi.

Türkiye’de muhalefetin de korkuyla sindirildiğini belirten Temelkuran, ülkede ciddi bir muhalefetin bırakılmadığını da sözlerine ekledi.

Avusturya’nın merkez gazetelerinde de yankı bulan Temelkuran’ın konuşması Kurier Gazetesi’nde “Türkiye’de demokrasi büyük bir yalandır” başlığıyla verilirken, Avusturya’nın ciddi gazetelerinden Die Presse’de 3 Mayıs tarihli sayısında “Türk gazetecilerine baskı ciddi biçimde arttı” manşetini kullandı.

Die Presse Gazetesi Ece Temelkuran’ın konuşmasını sayfalarına taşırken, Sınır tanımayan Gazeteciler Örgütünün “Press Freedom Index” çalışmasının gazeteci özgürlüğünün yok edildiği ülkeler arasında Türkiye’nin 148. ülke olduğuna da hatırlattı.

1538970cookie-checkEce Temelkuran: Avrupa sesimizi 10 yılda duyabildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.