EÜD: Türkiye hızla karanlığa gidiyor

 AA muhabirine açıklamalarda bulunan EÜD Başkanı Karaduman, elektrik üretiminde 2003 yılında yüzde 34 olan yedek kapasite fazlası olan Türkiye’nin, bugün mevcut talebi karşılamakta bile zorlandığını ve her an elektrik kesintisi riski ile karşı karşıya kaldığını söyledi.


Karaduman, 2007 sonu itibariyle elektrik tüketiminin 190 milyar kWh olacağını söyledi. Karaduman, “15 milyar kWh’lik artış demek yaklaşık 2 bin 500 megavatlık (MW) kömür santralı, 3 bin 500 MW’lik hidroelektrik veya bin 900 MW’lik doğal gaz santrali ihtiyacı demektir. Bugün Türkiye’deki elektrik üretim yatırımlarına baktığımızda ise bu büyüklükte bir kömür, HES veya doğal gaz santral yatırımı yapıldığını görememekteyiz” diye konuştu.


Tüketim miktarına bağlı olarak her yıl üst üste binen üretim açığının kapatılması konusuna cevap verecek bir yanıt bulamadıklarını kaydeden Karaduman, “Dün şiddetle tenkit ettiğimiz yap-işlet ve yap-işlet-devret’li dönemlere dönmenin eşiğinde olduğumuzdan, hatta yakında yüzer santral ihalelerine bile çıkacağımız günlerin gelmesinden ciddi şekilde endişe ediyoruz.


2008 yılında arz konusunda Türkiye’yi çok iyi günlerin beklemediğini kaydeden Karaduman, “Türkiye’nin 2008, 2009 ve 2010 yıllarında arz açığı yaşanması kaçınılmazdır. 2010’dan sonrasını kurtarabilmemizin mümkün olması için ise zaman kaybetmeyip bugünden itibaren tedbir almamız gerekmektedir” diye konuştu.


Gerek EÜAŞ’nin gerekse özel sektörün bugüne kadar sisteme sattığı elektrik fiyatının ortalamasının yaklaşık 130 YTL/MWh olduğunu ifade eden Karaduman, şöyle konuştu:
“Bugün elektrik için konuşulan zammın gerek EÜAŞ’a ve gerekse özel sektör üreticilerine hiçbir faydası olmayacak, bu zam tamamen TEDAŞ’ın zararlarını azaltmaya yönelik olacaktır. Başka bir deyişle; zammın yüzde şu kadar olması üreticilerin sorunlarını halletmeyecek, sadece kamunun zararını azaltmaya yönelik olacaktır.”

1049200cookie-checkEÜD: Türkiye hızla karanlığa gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.