EFJ’den Başbakan’a ‘tasma’ kınaması

İtalya’nın Bergamo kentinde toplanan EFJ Genel Kurulu’nda, “Türkiye’deki Basın Özgürlüğü Hakkında Genel Kurul Açıklaması” alkışlar arasında ve oybirliğiyle kabul edildi. KKTC’de faaliyet gösteren Basın-Sen ile Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) önerisiyle hazırlanan Genel Kurul açıklamasında, Türkiye’deki basın özgürlüğü ve demir parmakların arkasındaki gazetecilerin durumundan derin kaygı duyulduğu vurgulandı.

Mesleklerinden dolayı cezaevinde olan 100 dolayında gazetecinin serbest bırakılması için yapılan kampanyalara dikkati çekmek amacıyla, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve birçok basın özgürlüğü kuruluşunun bıkmadan çalıştığı ifade edilen Genel Kurul açıklamasında, şöyle denildi:
“Bu kadar çok sayıda gazetecinin cezaevinde olması, Türkiye’yi hapisteki gazeteciler listesinde en üst sıraya yerleştirmektedir. Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türk Ceza Kanunu’nda ifade özgürlüğünü kısıtlayan birçok anti-demokratik madde bulunduğunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nun ifade özgürlüğü önünde temel bir engel oluşturduğunu yıllardır vurgulamaktadır.”

EFJ Genel Kurulu’nun, Türkiye’deki hapis gazetecileri desteklemek için sürdürülen ‘Gazetecilere Özgürlük’ kampanyasını memnuniyetle karşıladığı belirtilen açıklamada, “EFJ Genel Kurulu, hapisteki gazetecilere ‘adalet’ aramak amacıyla İstanbul’daki Adalet Sarayı’nın önünde Gazetecilere Özgürlük Platformu ve TGS tarafından Hazarin ayı boyunca düzenlenen ‘Tanıklık Günlerini’ selamlamaktadır” denildi.

“Başbakanın sözleri hakaret ve nefret içeriyor”

EFJ Genel Kurulu açıklamasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleriyle ilgili olarak da şu görüşlere yer verildi:

“EFJ Genel Kurulu, gazetecilere yönelik olarak ‘akbabalar, tasmalarınızı çıkardık, uluslararası tasma taktınız’ gibi hakaret ve nefret içerikli açıklamalarından dolayı Türkiye Başbakanını kınamaktadır.

EFJ Genel Kurulu, Türk yetkilileri, hükümeti eleştiren tüm gazetecilere, yazarlara, sanatçılara, aydınlara, akademisyenlere, sendikacılara, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine saygı ve tahammül göstermeye çağırmaktadır.”

Türkiye’deki basın özgürlüğünün durumunu kamuoyuna yaymak amacıyla üye sendikalara tüm imkânlarını kullanmaları çağrısı yapılan Genel Kurul açıklamasında, sendikalar ile hapisteki gazeteciler arasında bireysel bağ kurmak amacıyla başlatılan “tutuklu gazetecileri sahiplenme” kampanyasının da teşvik edilmesi istendi.

“Tüm gazeteciler serbest bırakılsın”

Genel Kurul açıklamasında, Ahmet Şık gibi gazeteciler serbest bırakılmış olsa bile hapiste çok sayıda gazetecinin yargılanmak için beklediği kaydedildi. EFJ Genel Kurulu açıklamasında, hapisteki tüm gazetecilerin serbest bırakılması talep edilerek, şöyle denildi:

“EFJ Genel Kurulu, Türk Hükümetinden hapisteki gazetecileri derhal serbest bırakmasını ısrarla ister. Gazetecileri, hatta herhangi bir yurttaşı, hakkında mahkemece verilmiş herhangi bir hüküm bulunmadan 4 yıldan fazla hapiste tutmak demokratik bir ülkede kabul edilemez.

Hapisteki Türk meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağımızı vurgulayarak, bir kez daha altını çizmek istiyoruz ki, gazetecileri hapiste tutmak Türk yurttaşlarının bilgiden yoksun kalmasına yol açar ve Türk yetkilileri için bir utanç doğurur.”

1346210cookie-checkEFJ’den Başbakan’a ‘tasma’ kınaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.