Ege ve Marmara için asit yağmuru uyarısı

Sicilya’nın doğu kıyısında bulunan Etna Yanardağı’nın kül püskürtmeye başlamasıyla oluşan zararlı gazlar Türkiye’ye doğru ilerlemeye başlarken bugün ve yarın Ege ve Marmara’da asit yağmurunun oluşabileceği belirtildi.

İtalya’daki Etna Yanardağı’nda güçlü bir patlama meydana gelmesinin ardından yanardağdan çıkan toz bulutları kısa bir süre içerisinde tüm Avrupa’ya yayıldı. Avrupa, “Riskli bölge” olarak ilan edildi.

Meteorolojik tahminlerin paylaşıldığı Hava Forum’un aktardığına göre dev toz bulutları, Yunanistan üzerinden Türkiye’ye doğru girdi.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Ege bölgesinde ikamet eden vatandaşlarımıza yönelik ‘maske takın’ uyarısı geldi. Vatandaşlarımızın maskelerini çıkarmaması gerektiği belirtildi.

Yanardağın faaliyeti sonrası kükürt dioksit çıkmaya başladı. Yayınlanan haritaya göre yanardağdan çıkan zararlı gazlar Türkiye’ye doğru ilerledi. Gazların bugün ve yarın az miktarda da olsa Ege ve kısmen Marmara’da asit yağmuru oluşturma riski bulunduruyor.

Asit yağmuru nasıl etkiler?
Kükürt dioksit ve atmosferdeki ürünleri irriten etki gösterirler. Solunan yüksek konsantrasyondaki kükürt dioksitin yüzde 95’i üst solunum yollarından absorbe olur. Bunun sonucu olarak, bronşit, amfizem ve diğer akciğer hastalık semptomları meydana gelir.

2689960cookie-checkEge ve Marmara için asit yağmuru uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.