Ege’de gerginlik tırmanıyor

Yunanistan AB’yi acil toplantıya çağırdı. Türkiye, Doğu Akdeniz’de bölgedeki faaliyetlerin devam edeceğini açıkladı…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki araştırma faaliyetleri konusunda Avrupa Birliği’ne acil toplantı çağrısı yaptı.

İki ülke arasında Oruç Reis araştırma gemisinin faaliyetleri ile ilgili gerginlik yaşanıyor.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azeri mevkidaşı ile ortak basın toplantısında, bölgedeki faaliyetlerin devam edeceğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’deki faaliyetler için yeni ruhsatlar verilerek her türlü sismik ve sondaj faaliyetine devam edeceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, “Doğu Akdeniz’de hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs Türklerinin haklarını sonuna kadar savunacağız, bundan taviz vermeyiz” dedi.

Dışişleri Oruç Reis’in araştırma bölgesi haritasını yayımladı

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Oruç Reis araştırma gemisinin faaliyet yürüttüğü alanı gösteren haritayı Twitter hesabından paylaştı.

Büyükelçi Çağatay Erciyes, haritaya eşlik eden mesajında, Yunanistan’ın Meis Adası’nı kullanarak, Türkiye’ye Doğu Akdeniz’i kapama çalıştığını söyledi.

Erciyes, iddianın uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunarak şunları söyledi:

“Bu maksimalist iddia, uluslararası hukukla uyumlu değildir. Hakkaniyet ilkesine de aykırıdır. Buna rağmen, Yunanistan, Avrupa Birliği ve ABD’den bu iddiayı desteklemelerini ve Türkiye’ye, meşru açık deniz faaliyetlerini durdurması için baskı yapmalarını istiyor. Bu istek ne kabul edilebilir, ne de mantıklıdır.”

Türkiye ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de pozisyonları ne, sıcak çatışma riski var mı?

Türkiye, Yunanistan’ın Mısır’la yaptığı deniz yetki sınırlandırma anlaşmasının ardından Oruç Reis araştırma gemisinin sismik çalışmalar için Akdeniz’e açılacağını, Pazartesi günü yayımladığı bir NAVTEX ile duyurdu. Yunanistan da aynı gün aynı bölge için NAVTEX ilan etti ve Türkiye’nin duyurusunun yasa dışı olduğunu kaydetti. Her iki ülke de denizde ve havada askeri varlıklarını artırıyor.

Yunanistan, gelişme üzerine güvenlik kurulunu toplarken, Türkiye de son durumu haftalık kabine toplantısında değerlendirdi.

Böylece Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemde giderek artan Doğu Akdeniz gerginliği, Almanya’nın arabuluculuk girişiminin başlamadan sona ermesiyle yeni bir aşamaya girdi.

Ege Denizi’nden kaynaklanan kıta sahanlığı, karasuları, adaların statüsü ve hava sahası hattı gibi konularda on yıllardır süren anlaşmazlıkların, özellikle son bir yılda Akdeniz’e de yayılması Ankara-Atina hattında çok daha sert bir sürecin başlamasına neden oldu. (BBC TÜRKÇE)

2440680cookie-checkEge’de gerginlik tırmanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.