Eğitimde dünü arar hale geliyoruz…

Ortaokul öğretmeni ve Bright Minds Dersanesi yöneticisi Oktay Şahbaz, yeni öğrenim yılında eğitim sisteminde “Müfredat değişimi, yeni sınav sistemi, geçen yıl zorlaşan ve ağırlaşan değerlendirme (assessment) yöntemlerinin uygulamaya sokulması öğrenci ve öğretmenler üzerinde birçok anlamda negatif etki bırakmış görünüyor” dedi.  Şahbaz eğitimde dünü arar konuma gelindiği için öğrencilere ek destek derslerde ailelerin çok daha seçici olmalarını istedi.

“İngiltere’deki eğitim sisteminin şu sıralarda büyük evreler, hatta büyük zorluklardan geçtiğini söylemek yanlış olmaz” diyen Şahbaz şunları söyledi:

“Eğitim sistemindeki en büyük sorun olarak ise azaltılan okul bütçeleri ve de öğretmen açığı kendini en ciddi şekilde gösteren sorunların başında geliyor. Hükümetin finansal çalışmalarını değerlendiren Institute for Fiscal Studies’in yaptığı açıklamaya göre; 2010’dan bu yana ilk ve ortaokul yaşı çocuk başı eğitim harcamalarında yüzde 8 düşüş gerçekleşti. Bunun yanında Sixth form bütçelerinde yüzde 25 ve belediyelerin eğitim fonlarında ise yüzde 55’e varan kesintilerin oldu. Bu kesintilerin öğrenciler için azalan olanaklar, araç gereç, sosyal etkinlik ve ziyaretler ya da azaltılan öğretmen ile okul çalışanı anlamına geldi.”

OKUL MÜDÜRLERİ PARLAMENTODA

Şahbaz, “Bugün Londra ve dışında olmak üzere bir çok okul haftada sadece 4.5 gün eğitim veren bir duruma geldi”ğini belirterek eğitimcilerin karşı çıkımı da şöyle aktardı:

“Bu konuda sürekli ellerindeki bütçe ile iyi bir eğitim verme çabasında olan müdürler, hükümetin yeni bir adım atmaması ve sorunun daha da derinden hissedilmesi üzerine, 28 Eylül Cuma günü soluğu parlamentoda aldı. Bin müdürün beklendiği eyleme yaklaşık üç bin müdür katılarak bu konuda işin ciddiyet ve aciliyetini hükümet yetkililerine ve milletvekillerine ilettiler.”

Eğitimdeki sorunların katlanarak büyüdüğünü vurgulayan Şahbaz, öğrenci sayısının artmasına karşın öğretmenlik mesleğinin cazibesini yitirmesinden dolayı geçen yıl 50 binin üzerinde ciddi açık oluştuğunu belirtti.

GÖÇMEN AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Şahbaz eğitimdeki olumsuz gelişmelerden en çok göçmen çocuklarını etkilediğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Türkçe konuşan toplumdaki öğrenciler de dahil göçmen toplumlarının eğitimde ilerleme sağlayamadıkları ortada. Dil bilmeme, eğitim sistemine hâkim olamama, eğitimin önemi ve biçimi konusunda çocuklarımız ile bir bağ kuramama gibi sorunlar halen toplum üyelerimiz büyük bir kesimi açısından devam ediyor. Her ne kadar son dönemlerde bazı çabalar göstermemiz ilerleme konusunda bir umut olsa da, istediğimiz yerlere gelmemiz için eğitime ve İngiltere’deki yaşamamız konusunda daha farklı adımlar atmamız büyük bir aciliyet taşıyor. Bu adımların başında kendi eğitimimize önem vermekten geçiyor. Dil öğrenmek, çocuklarımızın yanında kitap okumak, onların merak ve öğrenme istediğini geliştirebilecek etkinler yapmak ya da onların sorumluluk ve sahiplenme duygusunu geliştirebilecek çalışmalar yapmak, eğitimde başarı için önemli adımlar olacaktır. “

“DESTEK DERSLERİNDE DİKKATLİ SEÇİM GEREKLİ”

“Toplum olarak eğitime önem verdiğimiz konusunda bir şüphe yok” diyen Şahbaz, “Belki de bunu en çok ek dersler ya da dershanelere yatırdığımız maddi ve manevi emek ile görmemiz mümkün. Fakat bu aşamada yapılacak yanlış bir seçim çocuğun eğitim ve öğrenim hayatına büyük zararlar verebilir. Bunun için başta öğretmen kalitesi, sicil kontrolü ya da yeni müfredatı bilme ve öğretme yeteneği büyük önem taşıyacaktır. Nasıl diplomasız bir doktor tarafından ameliyat olmayı kabul etmeyecekseniz, diplomasız bir öğretmeninde çocuklarınız ile aynı odada bırakmama konusunda aynı hassasiyeti göstermeniz önemli” diye devam etti.

Şahbaz yöneticisi olduğu Bright Minds Eğitim Merkezi’ni de şöyle anlattı:

  • Bright Minds Eğitim Merkezindeki tüm öğretmenler İngiltere’de öğretmenlik yapmak için gereken Qualified Teacher Status sertifikasına ve sicil kontrolüne sahip. Öğretmen kadrosu tamamen vasıflı/qualified öğretmenlerden oluşan tek Türkçe konuşan dershane.
  • İngiltere’deki eğitim sistemi içinde büyük çalışmalara ve başarılar imza atmış, Oktay Şahbaz ve Güneş Demir yönetiminde. Eğitim ve öğretmenlik hayatlarını İngiltere’de tamamlayan Şahbaz ve Güneş, eğitim sistemi içinde 20 yıla yakın tecrübesi ve sayısız başarı hikayesi.
  • İlkokul, Ortaokul ve Sixth form öğrencilerine temel dersler İngilizce, Matematik ve Fen eğitimi.
  • Hackney ve Haringey bölgelerinde temiz, güvenilir, modern ve tüm eğitim araç gereçlere sahip iki bina.
  • Ortalama 6 kişilik sınıflar ile daha çok bilgi ve daha çok ilerleme.
  • Her öğrenciye düzenli ev ödevi ve sınav yaşı öğrenciler için sınav hazırlığı dersleri/çalışmaları.
  • Hackney ve Haringey’de İlkokul ve Ortaokullar ile beraber çalışmalar ve öğrenci yetiştirme.
  • Sınav döneminde öğrenciler için sınava hazırlanma metotları ve sınav kitap/kaynakları.
  • İndirimli ders kitapları temin etme ve bu konuda aileler için ödeme kolaylıkları.
  • Aileler için dönem sonu raporları ve değerlendirme toplantıları.
  • Aileler ve öğrenciler için İngiltere’deki Eğitim Sistemi konusunda ücretsiz danışmalık hizmeti. Örnek: Okul başvurusu, kurs seçimi vs.
  • Bright Minds’i ailesine ve çevresine tavsiye eden velilere ekstra kurs ücreti indirimi.
  • Dönem sonu öğrenci ödüllendirme ve öğrenciler için büyük çekilişler.
  • Aileler için ödeme kolaylıkları ve indirimli fiyatlar.

 

 

2232770cookie-checkEğitimde dünü arar hale geliyoruz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.