Çek cumhurbaşkanı 'komunist'i affetmedi

Eski savcı Ludmila Brozova Polednova 1950 yılında bir politikacıyı ölüme mahkum eden bir mahkemede savcılık yapmıştı. Siyasi nedenlerle mahkeme önüne çıkarılan ve mahkemenin kararı doğrultusunda idam edilen politikacının davası, Çek mahkemeleri tarafından geçtiğimiz yıllarda yeniden ele alınmıştı.

Çek mahkemesi 1950 yılındaki davanın siyasi bir dava olduğu kararına varmış ve 1950 yılındaki mahkemedeki görevi nedeniyle de, bugün artık 86 yaşında olan savcıyı 6 yıl hapse mahkûm etmişti.

Ludmila Brozova Polednova’nın hapse mahkûm edilmesinin ardından da mahkeme savcısı zanlının yaş ve sağlık durumu nedeniyle affedilmesi talebiyle cumhurbaşkanına başvurmuştu.

Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, af kararının bağımsız Çek Mahkemesinin kararını hiçe saymak anlamına geleceği yorumuyla başvuruyu reddetti.

Bu durumda 86 yaşındaki eski savcı hapse atılacak.

Horakova, 1950’li yıllarda komünist rejime karşı muhalefeti sindirmeye yönelik davalarda ölüme mahkum edilen tek kadın siyasetçiydi. Anti faşist Çek Ulusal Sosyalist Partisinin liderlerinden olan Horakova’nın infaz edilmemesi için ünlü fizikçi Albert Einstein’ın başını çektiği uluslararası bir af kampanyası da başlatılmış, ama buna rağmen Horakova idam edilmişti.

MACARİSTAN İLE İLGİLİ BÜTÜN HABERLER İÇİN: www.turkinfo.hu (Açık Gazete'deki teknik bir sorundan dolayı lütfen bu adresi tıklamak yerine, bilgisayarınıza kopyalayınız)


 

1179220cookie-checkÇek cumhurbaşkanı 'komunist'i affetmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.