Ekoloji yüksekokulu bu yıl açılıyor

Isparta- Aksu’da  geçen yıl temeli atılan ve ekoloji temelli eğitim verecek olan yüksekokul, bölge halkının örnek  dayanışması sayesinde  bir yılda tamamlanma aşamasına geldi.


Bu yıl öğrenci alımına başlayacak olan  ve eğitime dayalı toplumsal kalkınmaya öncülük etmesi planlanan yüksekokula, bölge halkıyla birlikte projeye önemli ölçüde maddi katkı sağlayan Aksulu hayırsever  M. Süreyya Demiraslan’ın  adı verildi.


Isparta’nın Aksu ilçesinde Mayıs  2006’da  temeli atılan Türkiye’nin ilk ekoloji yüksekokulunda eğitim için geriye sayım başladı. Yıllardır yoksullukla boğuşan Anamas ve Dedegöl Dağları’nın eteğindeki ilçede; kaymakamlık, belediye ve halkın özverili çabalarıyla devletten yardım almadan kısa  sürede yapımı tamamlanma aşamasına gelen okulda,  bu yıl öğrenci alımına başlanıyor. İlk etapta organik tarım, su ürünleri ve çevre konularında eğitim verecek üç olan bölümün açılacağı yüksekokulda doğa sporları, arama kurtarma,  yenilenebilir enerji ve rehabilitasyon merkezi gibi ünitelerin açılması planlanıyor. Bölge, geçtiğimiz aylarda İngiliz Guardian gazetesine de haber olan ve tüy dökücü özelliğiyle bilim çevrelerinin dikkatini çeken  nane türüyle çok sayıda endemik bitkiyi de bünyesinde  barındırıyor.


Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde eğitim verecek olan yüksekokulun tanıtımı için Isparta’da yapılan toplantıda konuşan Aksu kaymakamı Uğur Sezer, yüksekokulun ilçenin kabuğunu kırmasına öncülük edeceğini dile getirerek, bölgenin sosyal ve ekonomik yönden  canlanması konusunda önemli bir adım atıldığını vurguladı. Dayanışma ruhuyla önemli bir düşü gerçekleştiren Aksu’nun yıllardır göç verdiğini anımsatan kaymakam Uğur Sezer, projenin hayata geçmesiyle ilçenin göç alacağına inandığını ve Aksu’da istihdama katkı sağlayacak işletmecilere kaymakamlık olarak her türlü desteğin verileceğini söyledi.
Proje önderlerinden SDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Cengiz Kayacan,  Mayıs 2006’da temelini attıkları yüksekokulun beklenenden daha kısa sürede tamamlanarak eğitim verecek konuma gelmesini  dayanışma ruhunun gücüne bağladığını  ve daha yolun başında olduklarını dile getirdi. Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan bilgilendirme toplantısında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren  Aksu belediye başkanı Adnan Demir ise, Aksuluların örnek dayanışmasıyla kısa sürede yüksekokul inşaatının bitme aşamasına geldiğini  ve  başlangıçta bir düş olan projenin geldiği noktadan en çok memnun olanlardan biri olduğunu dile getirdi.


Doktora çalışması için seçtiği Aksu ve köylerinde edindiği bilgi birikimini bölgenin kalkınmasına adayan proje gönüllülerinden SDÜ  İ.İ.B.F Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. İsmail Gökdayı da,  zengin doğal kaynakları ve kültürel mirasının yanında ülkenin en temiz su rezervlerine de sahip olan bölgenin yıllardır yoksullukla ve unutulmuşlukla boğuştuğunu anımsatarak, yüksekokulla birlikte bölgenin kaderinin değişeceğini söyledi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve  Uygulama  Merkezi (YEKARUM)’un müdür yardımcısı da olan Gökdayı, bölgenin dünyaca ünlü Apollon kelebekleri, tarihi Kral Yolu ve yüze yakın  aromatik  bitki türüne ev sahipliği yaptığını da anımsatarak  “ üretilecek projelerle  bütün bu değerleri bilimin öncülüğünde bölge insanının refah seviyesini yükseltmek için bir sıçrama aracı olarak değerlendireceğiz.” diye konuştu.


DOĞAL ZENGİNLİK İÇİNDE YOKSULLUK


Türkiye’nin ekoloji temeline dayalı eğitim verecek olan ilk yüksekokulunun Aksu’da kurulmasına gönüllü olarak destek verenlerden biri olan Gökdayı’nın, doktora çalışması için seçtiği Aksu’da çevre ve kırsal yoksulluk üzerine yaptığı alan  araştırması sırasında bölgenin zengin kaynaklarına rağmen bunlardan yararlanamadığını fark etmesiyle birlikte proje de bir düş olarak şekillenmeye başlar. “Unutulan Ötekiler”  başlıklı doktora çalışması sırasında edindiği bilgi birikimini bölgenin kalkınmasında bir sıçrama tahtasına dönüştürmeyi hedefleyen Gökdayı; kaymakamlık, belediye ve ilçenin toplum önderlerinin dayanışmasıyla  ‘Aksu- Anamas Kalkınma ve Dayanışma Derneği’nin kurulduğunu ve yüksekokulun derneğin yaptığı ilk önemli proje olduğunu söylüyor.  


Ayrıntılı bilgi ve projeye destek vermek için:  Doç. Dr. İsmail GÖKDAYI 0555-3625676 – Faks: 0246-2370920  –   e-posta: [email protected]
Banka Hesap No: Aksu Ziraat Bankası Şube Kodu:1046 Hesap No: 45357008–5001
Posta Çeki Hesabı: 644011 (Hüseyin ÇANKAYA-Dernek Yönetim Kurulu Üyesi)

1044450cookie-checkEkoloji yüksekokulu bu yıl açılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.