Ekonomide birbirlerini suçladılar

Obama için televizyonlarda yayımlanan bir reklamda, "John McCain, ekonominin bozuk olduğunu bile kabul etmiyor. Bu durumu nasıl düzeltebilir ki?" diye soruldu.

McCain adına yayımlanan bir televizyon reklamında ise "Obama, bir ekonomik kriz gördüğünde bunu kendisi için siyasi bir fırsat olarak değerlendiriyor. Şimdi zaman, siyasi fırsatçılık değil liderlik zamanı" denildi.

Ohio eyaletinde kampanyasını sürdüren Obama, "bu rezaletin içine nasıl düştüğümüzü biliyoruz. Şimdi ihtiyaç duyduğumuz şey, bizi bunun dışına çıkaracak liderlik. Bunu ben sağlayacağım, John McCain değil" dedi.

McCain ise Florida'da kampanyasını sürdürürken yaptığı açıklamada, krizden, "şirketlerin hayasızca idare edilmesini, yolsuzlukları ve açgözlülüğü" sorumlu tutarak, buna karşı reformlar yapma sözünü verdi.

DEVLET AIG'Yİ KURTARACAK

ABD'nin dev sigorta şirketi American International Group'un (AIG) batmasının dünya çapında bir krize yol açmasından kaygılanan Amerikan hükümeti, şirkete acil 85 milyar dolar para aktarmayı ve karşılığında firmanın hisselerinin yüzde 80'ini denetimi altına almayı kararlaştırdı.

Bu kararla Merkez Bankası Fed, AIG'yi kurtarmak amacıyla 85 milyar dolarlık acil kredi açacak. Fed'den yapılan açıklamada, AIG'nin çökmesi durumunda, zaten derin bir sıkıntıda bulunan finans piyasalarının ve ekonominin ağır zarar göreceği belirtildi.

Beyaz Saray sözcülerinden Tony Fratto, Başkan George W. Bush'un, Fed tarafından açıklanan kararı desteklediğini kaydederek, "bu adımlar, finans piyasalarının istikrarını artırmak ve ekonominin gördüğü zararı sınırlamak için atılıyor" dedi.

Hazine Bakanı Henry Paulson da, kararı desteklediğini bildirdi.

BARCLAYS BİR KISMINI ALACAK

İngiliz Bankası Barclays'in iki gün önce iflasını açıklayan yatırım bankası Lehman Brothers'ın bir kısmını 1,75 milyar dolara almaya karar verdiği açıklandı.

Barclays, Lehman Brothers'ın New York'taki merkez ofisi ve New Jersey'deki iki veri merkeziyle birlikte bankanın Kuzey Amerika'daki bazı yatırım bankacılığı ve menkul kıymet alım-satımı işlerini 250 milyon dolar nakit vererek toplam 1,75 milyar dolara alacak.

BAN KRİZDEN ENDİŞELİ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD'deki mali krizin başta açlık ve yoksullukla mücadele olmak üzere BM'nin Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmasını olumsuz şekilde etkileme olasılığından endişeli olduğunu söyledi.

Ban, krizin özellikle BM'ye bağış yapan zengin ülkeleri etkilenmesinden kaygılı olduğunu belirterek, mali krizin uluslararası toplumun, ülkelerin ve özellikle de kalkınmış ülkelerin toplam kapasitelerini son derece olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Ban ''maalesef bu kriz Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma kapasitemizi etkileyebilir'' dedi.

1178510cookie-checkEkonomide birbirlerini suçladılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.