Ekonomik bunalım, İsveçlileri dine ve alkole yöneltti.

Yabancıların yoğun olarak yaşadıkları Malmö’de, son yıllarda tam bir inanç karmaşası yaşanıyor. Irak’tan, İran’dan gelen Sünni’lerin, Şii’lerin, Pakistanlı Ahmedi’lerin,Türkiyeli Türklerin, Kürtlerin; Arnavutların, Boşnakların ayrı ayrı camileri var. Dünyada ”İslâmın birliğini” savunan Müslüman kardeşler, camilerinde bir araya gelemiyor. İş hanlarının izbe giriş katlarını, eski araba garajlarını camiye çevirmişler; çoğunda tabela, cam, çerçeve bile yok…Kiliselere gidip gelenlerin sayısında da bir ”bereket” gözleniyor. Camilerle kiliseler arasında bir rekabet var sanki. Şehir merkezindeki Musevi Sinagogunda; Rosengård’da, su deposunun yanında yeni inşa edilen Polonyalılara ait Katolik Kilisesinde pazar günler iğne atsan yere düşmüyor. Eskiden, sadece pazar günleri çan sesi duyardık; şimdi günde birkaç kez çalınıyor. Umutsuz, işsizlikten, ekonomik sıkıntılardan bunalan çareyi dinde arıyor.

Eskiden, tatil günlerinde, sabahın köründe Yahova Şahitleri çalardı kapımızı. Şimdil onlara diğer guruplar da eklendi. Çoğu üniversiteli, tertemiz giysili, sempatik gençler, ellerinde İncil’lerle dolaşıyorlar. Ayaküstü sohbetlerinde, günlük sorunları, dünyanın gelmişini, geçmişini İncil’den ayetlerle açıklamaya çalışıyorlar.

Geçtiğimiz hafta, İsveçte yapılan kilise seçimleri bu inanç karmaşasının gölgesinde geçti. Sabahın erken saatlerinde kilise önlerinde biriken kalabalıklar, genel seçimleri aratmayan bir çabayla partilerine oy kazandırmaya çalıştılar. İsveçteki yaklaşık 3 bin 500 kiliseyi yönetecek 50 bin kişiyi belirlemek amacıyla yapılan seçimlerden büyük partiler kârlı çıktı. Ancak, ırkçı ve dinci eğilimli küçük partiler de azımsanmayacak oranlarda oy aldılar. Hırıstiyan Demokratlarla, yabancı düşmanı İsveç Demokratları’nın oylarında dikkat çekici bir sıçrama gözlendi. İsveç Demokratları, ülke genelinde oylarını yüzde yüz arttırarak Kilise Genel Meclisi’ndeki temsilci sayısını dörtten yediye çıkardı. Seçim sonuçları, ister istemez, ” İşsizlik ve ekonomik krizden bunalan İsveçliler yavaş yavaş dine mi yöneliyor?” sorusunu akıllara getirdi.

Ancak, tam bu günlerde açıklanan İsveç Halk Sağlığı Enstitiüsü(FHİ)’nin ”alkol raporu” akla başka soruları da getirdi: Son yıllarda, İsveçliler, sadece dine değil, alkole de yönelmişlerdi…İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu’nun internet sitesinde de yayımlanan alkol raporuna göre, İsveçte, özellikle gençler arasındaki alkol tüketimi tehlikeli boyutlara ulaştı. Son dört yıl içinde 25-29 yaş grubundaki gençler arasında alkol tüketenlerin sayısı iki katına çıktı. Gençler arasında, 2004 yılında yüzde 7 olan alkol tüketim oranı geçtiğimiz yıl yüzde 13’e yükseldi. Liseye giden her dört kız ve erkek öğrenciden biri sigara kullanıyor…

Tam bu satırları yazarken uzaktaki Sankt Petri Kilisenin çanları uzun uzun çalıyor yine!

Malmö, ilginç bir kent…

Bir yanda camiler, ezan sesi; diğer yanda kiliseler, çan sesleri!

Bizim gibi, cami ile kilise arasında kalanların ise vay haline!

[email protected]

647920cookie-checkEkonomik bunalım, İsveçlileri dine ve alkole yöneltti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.