17.2 C
Istanbul
Friday, March 29, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE Ekonomist Şeref Oğuz, doların nasıl durdurulacağını açıkladı!

Ekonomist Şeref Oğuz, doların nasıl durdurulacağını açıkladı!

“Dolar barajını nereye kuralım?” başlıklı bir yazı yazan Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, doların nasıl durdurulacağını açıkladı.

Dolar, 2021 yılının son aylarında hızlı bir yükseliş ile 8,50’lerden 18,40 seviyesine kadar yükselerek Erdoğan’ın yeni TL ürünleri ile ilgili açıklamaları sonrası 10 seviyelerine gerilemişti.

Bu seviyelerde çok durmayan dolar yeniden yukarı hareketini sürdürerek bir süredir 13,50-14,00 aralığında dalgalanmasını sürdürüyor.

Dolardaki hareketin sıkıştığına dikkat çeken uzmanlar, enflasyondaki yükselişin sürmesini beklediklerini ve bunun da faiz oranı ile bağlantılı olarak negatif reel getirinin artmasıyla dolarizasyonu ve kurlardaki yükselişi tetikleyeceğine dikkat çekiyorlar.

Ekonomist Gazeteci Şeref Oğuz da Dünya Gazetesi’ndeki yazısında dolardaki yükseliş ancak enflasyondaki yükselişin frenlenmesi ile duracağına dikkat çekiyor.

Şeref Oğuz’un yazısı şöyle:

Enflasyon, testiyi kuranla suyu getireni karıştırmamızı sağladığı gibi önüne kattığı fiyatları, sürükler götürür. Önüne baraj koysan da seli (enflasyon) durdurmadığında barajı aşar, harcadığın kaynaklar heba olur. İster bu barajı dolara kur, ister etiketlere… Zorladığında da ikincil fiyat doğar, karaborsa hortlar.

MERKEZİN MÜDAHALELERİ

Merkez Bankası, bundan 7 yıl önce dolara müdahale etmiş ve ancak 3 hafta tutabilmişti. Aradan geçen sürede, geçen yıl doları 6,86 TL’de tutabilmek için 130 milyar $ dolar harcamış, bu baraj ancak 75 gün dayanabilmişti.

Biz daha “çıkar dokuza inmez sekize” derken çift haneyi bulan dolar, adeta durdurulamaz hale gelince Merkez’in müdahaleleri sıklaşmış ve dolara kurulan baraj, 3 günden 3 saate kadar dayanabilmişti. Nitekim barajlar işe yaramayınca kur korumalı mevduat sistemi getirilmişti.

Şeref Oğuz’un yazısına ulaşmak için tıklayın 

2577590cookie-checkEkonomist Şeref Oğuz, doların nasıl durdurulacağını açıkladı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.