Ekonomist Yeşilada: Dananın kuyruğu 4 Ocak’ta kopar!

Ekonomist Atilla Yeşilada, yeni yıla döviz kurlarında suni bir istikrarla girilmesinin yüksek olasılık olduğunu söyledi. Ancak ‘dananın kuyruğunun 4 Ocak’ta kopacağı’ görüşünü dile getirdi.

Ekonomist Atilla Yeşilada, Türk lirasının yıl sonuna kadar döviz kuruna karşı değer kazanmaya devam edebileceğini söyledi.

Bunun gerekçesini “Dövizden TL’ye dönen vatandaşın kuru TL lehine aşağı itmesiyle, sırf gecelik kazanç veya daha fazla kayıptan kaçınma paniğiyle döviz almaya koşanlar da hayal kırıklığına uğrayıp, dövizlerini bozduracak. Yeni yıla kurda suni bir istikrarla girmemiz yüksek olasılık. Fakat dananın kuyruğu 4 Ocak’ta kopar” diye açıklayan Yeşilada, TL’nin son günlerdeki değer kazancında, vatandaşın döviz bozdurmasının etkisinin olmadığını belirtti.

Yeşilada, YouTube kanalındaki değerlendirmesinde “Büyük ölçüde Berat Albayrak dönemine geri dönmüşüz. TCMB kamu bankalarına döviz veriyor onlar da gizli gizli satıyor” görüşüne yer verdi. Ardından şunları kaydetti:

‘DÖVİZ KORUMALI MEVDUATA GEÇENLER NASIL BİR KAZIK YEDİKLERİNİ ANLAYIP SİSTEMDEN KAÇABİLİR’
“3 Ocak’ta TÜİK aralık enflasyonu açıklar. İstatistiklerde hile yapsa da vatandaş kendi enflasyonunu ölçmeye başladı. Eğer TÜFE %27’ye çıkar da, 22 Aralık-3 Ocak arasında döviz yatay seyrederse, döviz korumalı mevduata geçenler nasıl bir kazık yediklerini anlayıp, sistemden kaçabilir. Ocakta yabancılar da masalarına dönecek. Çok az sıcak para kaldı, fakat CDS primleri ve Euro tahvil faizleri de dolaylı yoldan TL’nin değerini etkiliyor.

‘HER GÜN YENİ BİR SENARYO YAZILIYOR’
Her gün yeni bir senaryo yazılıyor ve yeni bir film çekiliyor. Reuters’ın aktardığına göre hükümetin kur hedefi 9 liraymış. Hâlbuki bundan önceki model TL’nin değer kaybetmeye bırakılması ve ihracatın artmasıydı.”

Yeşilada, vatandaşın TL’nin dövize karşı değer kaybından dolayı değil, hayat pahalılığından korunmak için dövize koştuğunu, bu nedenle dövize değil enflasyona endeksli mevduata ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

2573850cookie-checkEkonomist Yeşilada: Dananın kuyruğu 4 Ocak’ta kopar!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.