Ekvador’da emekçiler sokakta

Ekvador’da pandemi ileri sürülerek yapılan bütçe kesintilerini, ücret ödemelerindeki düzensizlikleri ve işten atmaları protesto eden işçi ve kamu emekçileri eylem düzenledi. Eyleme polis saldırdı.

Ekvador’da hükümetin koronavirüs salgını gerekçesiyle bütçede yaptığı kesintiler, birçok sektörde ücretlerin ödenmesindeki gecikmeler ve işten atmalara karşı, işçi ve kamu emekçileri sendikaları sokağa çıktı.

Çarşamba günü birçok kentte yürüyüşler düzenlenirken polis, başkent Quito’daki yürüyüşü tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Birleşik İşçiler Cephesinin (FUT) çağrısını yaptığı yürüyüşe yerli örgütleri ve öğrenci sendikaları da katıldı.

YOLSUZLUĞA VE İŞTEN ATMALARA ‘YETER’
Telesur’un haberine göre FUT’a bağlı Ekvador Serbest Sendikalar Konfederasyonu (CEOLS) Başkanı Ángel Sánchez, halkın ihtiyaçları karşısında sessiz kalan hükümete “Yeter” dediklerini belirterek, “Sayın Çalışma Bakanı, bugün yeterli bir günlük geçim kaynağına sahip olmayan kamu ve özel sektörde binlerce Ekvadorlunun işten çıkarılmasına izin vermeyin, bu yüzden ‘yolsuzluğa yeter’ diyoruz, ‘işten çıkarmalara yeter’ diyoruz” dedi.

Yürüyüş sırasında öğrenciler de devlet üniversiteleri için daha fazla bütçe talep ederken, genç hekimler de maaşların ödenmesindeki gecikmeye tepki gösterdi.

Ekvador’da salı günü de asistan hekimler kitlesel gösteriler düzenleyerek haklarını talep etmişlerdi.

HÜKÜMETİN DIŞ BORÇ ÖDEMESİNE TEPKİ
Ekvador’da yayımlanan Opcion gazetesi başkent dışında Guayaquil, Machala, Ibarra, Santo Domingo de los Tsáchilas, Puyo, Tena, Riobamba, Babahoyo, Tulcán, Esmeraldas, Portoviejo, Manta, Cuenca, Ambato, Latacunga ve Zamora gibi kentlerde de yürüyüşler yapıldığını ve bu yürüyüşlere birlence işçi, memur, öğretmen, sağlıkçı ve öğrencinin katıldığını yazdı.

Haberde, hükümetin koronavirüs salgınının ortasında dış borç ödemesi yaptığı ve bunun için kamu emekçilerinin maaşlarını düşürdüğü ve 700 bin emekçinin işten atıldığı, çalışma saatlerinin çalışanların aleyhine düşürüldüğü ve yakıt fiyatları üzerindeki devlet denetiminin kaldırıldığı belirtildi.

Hükümetin KDV’yi yüzde 12’den 15’e çıkarma ve Esmeraldas kentindeki petrol rafinerisi gibi bazı devlet işletmelerini de özelleştirmeyi planladığı vurgulandı.

SALGININ SORUMLULUĞU BİREYLERE YÜKLENİYOR
Gazetenin “Hükümetin tamamen reddi” başlıklı haberinde, “Olağanüstü hal 13 Eylül pazar günü sona erdi. Şimdi hükümet, sorumluluğunü her bir kişiye devrederek, ‘Kendime bakıyorum’ kampanyasını destekliyor. Hükümet salgınla yüzleşmek için çok az şey yaptı” denilerek halkın sağlığının şansa bırakıldığı belirtildi.

Haberde, “Sağlık krizinin yönetimi sorumsuzca ve ölümcül. Nisan ayından bu yana ölümlere 35 bin yeni ölüm eklendi (rakamlar normalin üzerinde). Hiçbir vicdan azabı duymadan rakamları tahrif eden hükümet, bilim insanlarının önümüzdeki haftalarda yeniden artacağını öngördüğü salgın için halkı suçlamaya devam edecek” yorumu yapıldı.

‘ASLAN DAHA GÜÇLÜ UYANABİLİR’
Öte yandan Ruptly’ye konuşan yürüyüşçülerden Juan Carlos Robalino, “Ücretleri ödenmeyen doktorlar, ücretleri ödenmeyen öğretmenler, tüm emekçiler. İşten atılan işçiler… Bizim desteklediğimiz onlardır” dedi. Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno’ya sorunları çözmek için bir ay süre verdiklerini söyleyen Robalino, “Aksi halde aslanın geçen ekimden daha güçlü uyanıp uyanmayacağını kim bilebilir” diye konuştu. Geçtiğimiz yılın ekim ayında IMF’nin borç karşılığı dayattığı tasarruf politikalarını hayata geçiren hükümetin benzin zammı ile başlayan kitlesel halk protestoları tüm ülkeye yayılmış, Moreno hükümeti zammı geri çekmek zorunda kalmıştı. (DIŞ HABERLER)

2451750cookie-checkEkvador’da emekçiler sokakta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.