Eşkıyaya söylence gerekir

Orta Amerika’nın, Amerikan Dolarını-$ resmi para olarak kullanan tek ülkesi, El Salvador, ¨Ne olacak bu El Salvador’un hâli? ¨ diye herkesi kara kara düşündürüyor.
ABD destekli sağcı, faşist hükümet güçleri ve milislerle çatışan Marksist gerilla gruplarının geride 100 bin civarında ölü bıraktığı 1979-1992 yılları arasına yayılmış iç savaş döneminden bu yana, hatta daha eskiye, mâziye ait faşist darbe zamanlarından bu güne, Meksika’nın Güney Batısında yer alan Trakya büyüklüğündeki bu küçük ülkenin derdi tasası hâlen sonlanmadı.
Şimdi de sokak çeteleri, uyuşturucu mafyası, sokağa dökülmüş it-kopuk elinde bir kaos yaşıyor.
Sokaktaki terör, kendi şehir efsanesini de yaratıyor ve söylentiler birer gûlyabani masalı gibi insanların ruhuna işliyor, siniyor, korku insanı felç ediyor.
Terörün elde etmek istediği de zaten bu!
Gece bastırmadan başkent San Salvador ve diğer şehirlerde, kasabalarda, hatta köylerde insanlar erkenden evlerine çekiliyor. Sokakta kalanın evine sağlimen varması bir mucize.
Zira sadece Mayıs ayında 865 ceset toplandı, gelişi güzel nedenlerle öldürülmüşlerdir; ertesi sabahı gecelerin ardından morglar doldu, taştı…
Henüz bu yazıyı kaleme aldığımız 2015 Haziran ayına dair ceset bilançosu verilmemiş olmakla beraber, şimdiden Mayıs ayını katladığı yönünde bilgiler basında yer almaktadır.
Polis ve sokağa çıkmış asker yetersiz kalıyor, zaten karakoldan kışladan dışarı çıkmak da istemiyorlar.
Sokaklar ¨Ali kıran baş kesen¨ elindedir.
Amerikan FBI’nda yetişmiş polis şefi Howard Cott, ¨Günde 100 çete üyesi topluyoruz, hapishaneler doldu taştı, aynı akşam 100 yeni çete üyesi silahlanıyor,¨ demektedir.
Aşırı yoksulluk, yüksek enflasyon, siyasî boşluk ülkede özellikle genç nüfusu çeteciliğe, şehir eşkıyalığına itmektedir.
Eşkıyalık kendi söylencesini yaratır, eşkıya başka türlü var olamaz.
Nitekim El Salvador’da gün geçmiyor ki, bir eşkıyalık menkıbesi, çetelere dair bir haber yayılmasın.
6 buçuk milyon nüfuslu, eski muz cumhuriyeti, El Salvador’da şu günlerde sarışın kadınlar öldürülecek diye bir çete havadisi yayıldı. Kadınlar sokağa çıkamaz oldu; siyah boya satışları fırladı.
Şehirlerdeki söylenceye bakılırsa, El Salvador’da sarışın saçlı kadın kalmasın isteyen çeteciler, her nedense, sarıya takmışlardı.
Bunun üzerine kuaförlere koşturan kadınlar saç boyalarını tüketip koyu, kapkara yeni saçlarıyla sokağa çıktı.
Bu saçma sapan dedikoduya inanılması dahi çetelerin yarattığı terörün boyutunu kanıtlamaya yetmektedir.

¨Tecavüz, soygun, cinayet mahkumları El Salvador Hapishanesinde…¨

Söylence bir kez ortaya çıkınca, hani kırk kere söylersen hakikat olurmuş misali, nitekim birçok yerde sarı saçlı kadınlara yahut sarı renkli elbise giyinmişlere saldırılar başladı.
Bu ¨Sarı¨ takıntısının ne olduğu, neye dair bulunduğu ise henüz açıklık kazanmış değildir.
Herkes gibi, biz de merak ediyoruz; tafsilatlı bir havadis alırsak, muhakkak ki yazarız.
Sokak çetelerinin hırsızlık, ev baskını, gasp ve darp, cinayet, tecavüze kadar uzanan suç zincirini El Salvador’un Katolik Kilisesi de önlemekte yetersiz kalıyor. Papazlar boşuna çene çalıyor, dinleyeni yok.
Son çare olarak uluslararası askerî polis gücü talebi gündeme gelmiştir.
El Salvador’un her yeri ve her şeyi Salvador’lu olduğundan, Başkanları da Salvador Sanchez Ceren’dır.
Başkan Salvador, Başkent San Salvador’da, ülkesi El Salvador’un çetelere karşı açılan savaşta devletin galip geleceğine dair söz vermekten başka bir şey yapamamakta, sonuç olarak, Muz-Kiwi-Hindistan Cevizi-Mango-Şeker Kamışı ve elbette Rom üreticisi bu tarım memleketinin kaderi çetelerin elinde şekillenmektedir.
Çetelerin kırsal alanda pek borusu ötmemektedir. Zira iç savaş döneminde politize olmuş köylülük, sağ veya soldan olsun herhangi yeni bir ideolojik karşılık almadığı için gerilla yerine karşısına çıkan şehir eşkıyasına yüz vermiyor, yataklık etmiyor, dolayısıyla El Salvador’un köyleri-kırsalı güvenceli yaşam için kentlileri de kendisine çekiyor. Son birkaç ayda, ekonomik durumu iyi olan ailelerin küçük yerleşim alanlarına göç ettiği haberleri de bu arada duyuldu.
Bu karmaşayı yine çözse çözse, Amerikan Dolarıyla alışveriş yapılan çarşılarında ABD’siz yaşayamayan El Salvador halkına bakılırsa, Washington’dan çıkacak siyasî karar çözecektir.
Nitekim son zamanlarda ABD basınında bu yönde görüşler, imâ edişler, hissettirişlere rast gelinmesi de mânidardır.
Yunan Mitolojisindeki eşkıya Cacus‘un Herkül tarafından yakalanıp öldürülmesi gibi, El Salvador’un Herkülü de acilen beklenmektedir.
Yakında, ABD’nin Orta Amerika’da bir operasyona kalkıştığı haberlerini duyarsanız, bu siyasî fıkramızı hatırlayınız.

________________

Mahmut Şenol, 35_AçıkGazete yazıları, Iunias- MMXV
[email protected] ABD_Kanada

1593670cookie-checkEşkıyaya söylence gerekir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.