Çelik: 1 Mayıs düzenlemesi yapabiliriz

Çelik, 1 Mayıs konusunda da bakanlık olarak bir çalışma yapabileceklerini ve istihdam paketini de bu hafta sonu itibariyle tartışmaya açabileceklerinisöyledi.


Çelik, şu açıklamayı yaptı:


“İşçilerle konuşuyoruz. 1 Mayıs ile ilgili tatil ya da yarım gün tatil neyse, bir ’emek ve dayanışma bayramı’ düzenlemesini yapabiliriz. Onu da çıkarabiliriz. Sürprizlerimiz olacak, ayrıca bunlar sürpriz değil, olması gerekenler. Bizim niyetimiz öyle ama daha konuşmadık, hükümet olarak bir değerlendirme yapmadık, bakanlık olarak öyle düşünüyoruz. Sosyal güvenlikle ilgili yasa bittikten sonra seri olarak bu konuları ele alacağız.”
 
Çelik, diyalog esas alınıyorsa, birlikte uzlaşma kültürüne yatkın olunması gerektiğine işaret ederek, “(Dediğim dedik) ile dünyada artık hiçbir şey olmuyor. Ne benim bakanlık olarak, ne senin sendika ya da sivil toplum kuruluşu olarak dediğin değil, oturup masanın başında anlaşacağız. Sorunu tespit edip, makul çözümü bulacağız. Bundan sonraki süreçte bu konuları sosyal taraflarla yoğun bir şekilde tartışacağız. Umuyorum kendileriyle uzlaşma da sağlayacağız” dedi.


İSTİHDAM PAKETİ


Çelik, istihdam paketini bu hafta sonu itibariyle tartışmaya açabileceklerini bildirdi. Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı konusunda hep diyalogdan yana olduklarını belirterek, bir konuyu bozmanın kolay olduğunu, ancak yapılacakların bir yasayla bitmediğini söyledi.


Yasa tasarısının ana parametrelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından onaylandığını, mahkemenin bu konularda herhangi bir şey demediğini dile getiren Çelik, “Biz bunları, 65 yaş, 9 bin prim günü gibi, 1 Ocak 2008’de yürürlüğe koyabilirdik. Ama bir sorun varsa, eşitsizlik varsa, mükemmeli yakalamak için çalışma yapmak gerekiyordu. Hiç gereği yokken o konuları da tartışmaya açtık, doğruyu yakalamak istedik. Yanlış yapmadık, doğru yaptık” dedi.


Diyalogdan yana bu yaklaşımı, bakanlığın bundan sonraki çalışmalarında da sürdüreceklerini ifade eden Çelik, “İstihdam paketini bu hafta sonu itibariyle tartışmaya açabiliriz. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı konusunda Meclis’teki gelişmelere göre, istihdam paketini de sosyal taraflara ulaştırabiliriz. Paketi sosyal taraflara gönderdiğimizde de bolca istihdam paketi tartışılacak. İstihdam paketini de geciktirmememiz gerekiyor” diye konuştu.


Çelik, daha sonra sendikalar ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunlarına ilişkin çalışmaları değerlendireceklerini söyledi.
 

1057350cookie-checkÇelik: 1 Mayıs düzenlemesi yapabiliriz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.