Bu eller yılda 10 milyon ağaç için çalışıyor!

Türkiye’de güzel şeyler de oluyor…
 
YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE-Dünyada ilk kez ardıç tohumunu çimlendirmeyi başaran Isparta Eğirdir’deki Orman Fidanlığı, Türkiye’nin önemli fidan üretim merkezlerinden biri. Ardıç ve sedir başta olmak üzere pek çok yabani meyve fidanı da üretilen fidanlıkta kamu ve özel sektörün ihtiyacı karşılanıyor. 
Yılda yaklaşık 10 milyon civarında fidan üretimi gerçekleştirilen Eğirdir Orman Fidanlığı, tohum toplama yoluyla bölgedeki orman köylülerine de önemli bir ek gelir sağlıyor. Fidanlıkta çalışan yöre kadınlarının elleri, kozalaktan tohuma milyonlarca ağacın doğumuna tanıklık ediyor.
 
TÜRKİYE’NİN AĞACI BURADA ÜRETİLİYOR
Isparta’nın Eğirdir ilçesinde bulunan Orman Fidanlık Müdürlüğü, yılda yaklaşık 10 milyon civarında ağaç fidanı üretimi gerçekleştirerek, kamu ve özel sektörün ihtiyacını karşılıyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Eğirdir Orman Fidanlık Müdürü Alime Divrik, yılda 2,5 milyon civarında sedir fidanı ürettiklerini belirterek, “Bunun yanında karaçam ve kızılçam fidanı yetiştiriyoruz. Ağaçlandırma sahaları ya da özel sektördeki peyzaj firmalarına satış yapıyoruz. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının fidan ihtiyacını da karşılıyoruz. Türkiye’nin birçok bölgesine fidan gönderiyoruz” dedi.
Isparta Eğirdir’deki Orman Fidanlığı
Isparta Eğirdir’deki Orman Fidanlığı
KÖYLÜLER TOHUM TOPLUYOR, YILDA 10 MİLYON FİDAN ÜRETİLİYOR
Yılda 10 milyon civarında fidan üretimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Divrik, Isparta’nın sedir ve ardıç türleri için önemli bir bölge olduğuna işaret ederek, “Isparta yöresinde yetişen sedir türleri, birçok bölgeye göre daha kaliteli ve anıtsal nitelikte ağaçlar bulunuyor. Burada bizim iki tane önemli tohum alanımız var. Bunlar orman araştırma müdürlüklerimiz tarafından tescillenmiş alanlar, biz tohumları bu alanlardan topluyoruz. Fidan üretim rakamı, her yıl toplayabileceğimiz kozalak miktarıyla ilgili. Normalde ardıç ağaçları iki üç yılda bir bol tohum veriyor. Bunun için her yıl düzenli olarak istediğimiz rakamda fidan üretemiyoruz. Bol tohum yıllarında istediğimiz düzeyde tohum toplayıp fidan üretimimizi artırmak için çaba sarf ediyoruz. Bu yıl da ardıç ağaçları için bol tohum yıllarından biri. Bu yıl 48 ton ardıç tohumu topladık. Yöre köylüleri bizim tespit ettiğimiz dağlık ve ormanlık alanlarda tohum toplamayı sürdürüyor. Biz de alımları sürdüreceğiz. 2,5 liradan satın aldığımız tohumlar, köylüye de bir gelir sağlamış oluyor” diye konuştu.
BÖLGE SEDİR VE ARDIÇ İÇİN UYGUN İKLİM VE TOPRAK YAPISINA SAHİP
Sedir ve ardıç ağaçlarının Eğirdir yöresinin iklim şartları ve toprak yapısına çok uygun türler olduğunu vurgulayan Fidanlık Müdürü Divrik, “Çünkü bu yöre hem karasal iklim hem de Akdeniz ikliminin geçiş noktası durumunda. Bu nedenle yükseklerde ardıç türlerine uygun alanlar var hem de Akdeniz iklimine uygun, Toros sedirinin yetiştiği alanlar var. Bu iki tür de buranın ekolojik türü” dedi. 
Isparta Eğirdir’deki Orman Fidanlığı
Isparta Eğirdir’deki Orman Fidanlığı
YABAN HAYVANLARI İÇİN MEYVELİ AĞAÇ TÜRLERİ YETİŞTİRİLİYOR
Son yıllarda yabani meyve türlerinin yetiştirilmesine de ağırlık verdiklerini kaydeden Divrik, alıç, üvez, geyik elması, ahlat, hünnap, kızılcık ve başka bir çok yabani meyve üretimi yaparak doğadaki yaban hayvanlarının beslenmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, “Aynı zamanda orman sahalarına dikim yapan meslektaşlarımız, bu alanlara yüzde 10 civarında yabani meyve dikiyor. Özellikle Isparta yöresinin doğasını gözlemleyerek burada bulunan yabani meyveleri tespit edip, bunların tohumlarından fidan üretimine başladık. Yılda yaklaşık 250-300 bin civarında yabani meyve türü üretimini yaparak ormanlık alanlara dikimini gerçekleştiriyoruz” bilgisini verdi.  
LAVANTA ÜRETİMİNE YOĞUN TALEP VAR
Fidanlıkta son yıllarda bölgede oldukça yaygınlaşan lavanta üretimi de yaptıklarını dile getiren Divrik, bunun yanında biberiye ve kekik gibi türlerin de üretildiğine dikkat çekerek, “Bakanlığımızın bal ormanı kurulmasıyla ilgili projesinin ardından lavanta üretimine başladık. Lavanta talepleri çok fazla oldu. Piyasaya da satış yapıyoruz, Bakanlığımıza bağlı birimlerin ihtiyacını da karşılıyoruz. Yabani türlerin hepsinden piyasaya satış da yapıyoruz. Özel sektör de buradaki üretimden yararlanıyor” dedi.
ARDIÇ VE SEDİR TOHUMLARI KADINLARIN ELLERİYLE YAŞAM BULUYOR
Eğirdir’deki Orman Fidanlığında yöreden toplanan tohumlar kadınların elleriyle işlenerek dikime hazırlanıyor. Geçmişte yalnızca ardıç kuşunun sindiriminden geçerek çimlenebilen ardıç tohumları, fidanlığın eski yöneticilerinden Orman Yüksek Mühendisi Hazin Cemal Gültekin’in uzun yıllar süren özverili çabalarıyla doğal malzemeler kullanılarak çimlendirilmişti. Dünya ormancılık tarihine geçen bu buluşun ardından 2006 yılından bu yana başarılı biçimde ardıç fidanı üreten fidanlıkta, meşe külü, sirke ve limon gibi malzemelerle ardıç kuşunun sindirimi taklit edilerek uygun ısı ortamı eşliğinde ardıç fidanları yetiştiriliyor.
2040780cookie-checkBu eller yılda 10 milyon ağaç için çalışıyor!
Önceki haberYeşil Doğa’nın Darıbükü’ne hüzünlü vedası
Sonraki haberUluslararası Af Örgütü’nden Doğu Halep için imza kampanyası
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.