Elon Musk’a borsa açıklaması nedeniyle dava açıldı

Davacılar, Elon Musk’ın açıklamasının Tesla hisselerinin gereksiz değer kazanmasına yol açtığını, bunun borsa kanuna aykırı olduğunu savunuyor.

ABD’li uluslararası elektrikli otomobil üreticisi ve enerji depolama firması Tesla’nın Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk hakkında, şirketin borsadan çekilebileceğine dair yaptığı açıklama nedeniyle dava açıldı.
BBC’de yer alan habere göre, Kalman Isaacs ve William Chamberlain adlı kişiler, ABD’de San Francisco Federal Bölge Mahkemesinde açtıkları ayrı davalarda, şirket hisselerinin değerinde ani artışa yol açan açıklamanın, menkul kıymetler piyasalarını düzenleyen federal kanunlara aykırı olduğunu savundu.
Davacılardan Isaacs, Musk’ın bu açıklamasıyla, şirketin hisselerinden düşüşten kazanç sağlamak amacıyla açığa satış yapan yatırımcıları zarara uğrattığını iddia etti.
Elon Musk, perşembe günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şirketi toplam hisse başına 420 dolar ödeyerek borsadan çekmeyi değerlendirdiğini belirtmişti.
Toplamda 72 milyar dolara mal olacak geri çekme operasyonun ihtimal olarak duyurulmasının ardından şirketin Nasdaq Borsası’nda işlem gören hisselerinin değeri yüzde 11 artışla 380 dolara kadar çıkmıştı.
Hisselerdeki spekülatif dalgalanma nedeniyle Nasdaq Teknoloji Endeksi, Tesla hisselerinin işlemlerini 1,5 saat boyunca durdurmuştu.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Musk’ın olası çekilmeyi önceden haber verdiği Twitter mesajı hakkında soruşturma başlatmıştı.
Elon Musk, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamalarda ise borsada açığa satış yapan yatırımcıların şirket hakkındaki “negatif propagandasından” şikayet etmiş, Tesla’yı tekrar tamamıyla özel hale getirmenin, borsadaki değer dalgalanmalarının ve çeyrek yıl hedeflerini tutturma kaygısının yaratacağı baskıyı ortadan kaldıracağı değerlendirmesinde bulunmuştu.

ELON MUSK KİMDİR?

Elon Musk kuşkusuz son dönemde teknoloji dünyasının en çok konuştuğu isim. Peki kim bu Elon Musk? İşte milyarder işadamının ilginç yaşam hikayesi…
Güney Afrika asıllı ABD’li mucit ve girişimci olan Elon Musk Kanadalı bir anne Haldeman ve Güney Afrikalı bir baba Errol’un oğlu olarak dünyaya geldi.
Elon Musk kendi kendine yazılım programlayıp kodlamayı öğrendi ve 12 yaşındayken kendi yazdığı Blastar isimli oyunu tasarladı ve daha sonra bu oyunu o zamanın parası ile 500 dolara satarak bilişim sektöründeki ilk parasını kazandı.
1992’de, Kingston, Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl eğitim aldıktan sonra ABD’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olarak kabul gören University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrıldı. Bu üniversiteden ekonomi alanında lisans diploması alan Musk, fizik alanında da yan dal diplomasının sahibi oldu.
Kardeşi Kimbal Musk’la beraber yeni organizasyonlar için bir çevrimiçi içerik yayınlama yazılımı olan Zip2 projesini hayata geçiren Musk,1999 yılında bu girişimi 307 milyon dolar nakit ve 34 milyon dolar hisse senedi karşılığında AltaVista’ya sattı.
Aynı yılın Mart ayında çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı ve ilerleyen aylarda PayPal’i oluşturdu 2002 yılında bu girişimini ise 1.5 milyar dolara online alışveriş devi eBay’e sattı. Musk belki de adını en çok duymamıza vesile olan şirketi SpaceX’i 2002 yılında kurdu. Musk uzay araştırmaları yapan şirketin CEO’su ve CTO’su olarak görevine devam ediyor.
2217570cookie-checkElon Musk’a borsa açıklaması nedeniyle dava açıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.