EMEP ve TKP’den “sol ittifak” haberlerine tepki

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve TKP, “HDP, TİP ve EMEP ittifak kuruyor”, “HDP, TİP ve Sol Parti üçüncü ittifak kuruyor” şeklindeki “sol ittifak” haberlerine tepki gösterdi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve Türkiye Komünist Partisi (TKP), yaptıkları açıklamalarla, “HDP, TİP ve EMEP ittifak kuruyor”, “HDP, TİP ve Sol Parti üçüncü ittifak kuruyor” şeklindeki “sol ittifak” haberlerine tepki gösterdi.

Konuya dair Cumhuriyet’te yayımlanan haberde, HDP, TİP ve Sol Parti’nin “üçüncü ittifakı kuracakları” öne sürülüp “İttifakın ilerleyen dönemde EMEP ve TKP gibi diğer sol partilerin de katılımıyla genişleme ihtimalinin olduğu” iddia edildi. A Haber’in haberlerinde de “Kulislere göre HDP, Türkiye İşçi Partisi ve EMEP seçime ittifak halinde girecek” iddiası öne sürüldü.

AKDENİZ: GEREKLİ OLAN 3. SEÇENEĞİN YARATILMASIDIR
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, gerekli olanın Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı dışında 3’üncü seçeneğin, “halk ittifakı”nın yaratılması olduğunu vurgulayarak “EMEP olarak bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Akdeniz’in açıklaması şöyle:

“Bugün medyada yer alan spekülatif haberlerin aslı da gerekliliği de yoktur. Gerekli olan Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı dışında 3’üncü seçeneğin (halk ittifakı) yaratılmasıdır. Ki EMEP olarak bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Önemli not: Haber özneler aranarak yapılır!”

TKP: TARİF EDİLEN TÜRDEN BİR İTTİFAK KURULMUŞ DEĞİLDİR
TKP’nin açıklamasında “HDP, Sol Parti ve TİP’in bir ittifakta anlaştığı, EMEP ve TKP’nin de bu ittifaka dahil olabileceği” doğrultusunda yapılan ve kaynağı belli olmayan haberlerin gerçek dışı olduğu vurgulandı.

Açıklamada EMEP, Sol Parti ve TKP arasında görüşmelerin sürdüğü belirtilerek, “Türkiye Komünist Partisi’nin haberlerde iddia edilen ‘ittifak’la bir ilgisi yoktur. Kaldı ki, haberde tarif edilen türden bir ‘ittifak’ da kurulmuş değildir, hayal mahsulüdür” denildi.

“Emekçi halk için bağımsız, sermaye karşıtı, antiemperyalist, laik bir seçenek yaratılması noktasında her üç parti de kararlıdır” denilen TKP’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin yakıcı sorunlarına nasıl müdahale edileceğine, emekçi halkın seçeneğinin nasıl yaratılacağına, yaklaşmakta olan seçimlerde nasıl bir tavır takınılacağına ilişkin farklı düzlemlerde çeşitli temaslar sürmektedir. Türkiye Komünist Partisi bu doğrultuda sayısız görüşme yapmış ve yapmaya devam etmektedir.

Bunlar içerisinde olgunlaşan, belli bir düzen ve anlayış birliği ile sürmekte olan EMEP, Sol Parti ve TKP arasındaki görüşmelerdir. Bu üç parti bütün diğer temasların ötesinde süreci belli bir noktaya getirmiş, dürüst, açık ve samimi bir zemin yaratmışlardır. Üç parti arasında sürecin ayrıntılarına ilişkin bazı farklılıklar olduğu açık ve doğaldır. Bununla birlikte emekçi halk için bağımsız, sermaye karşıtı, antiemperyalist, laik bir seçenek yaratılması noktasında her üç parti de kararlıdır.

Türkiye’de bu doğrultuda bir seçeneğin oluşturulmasını üç parti sadece kendi meselesi olarak görmemektedir. Ancak TKP, EMEP ve Sol Parti’nin şu ana kadar sürdürdüğü çalışmaların toplumda ciddi bir karşılığı vardır. Bu çalışmalar daha geniş bir zemine zaman içinde taşınabilir. Ancak hiç aklımıza gelmeyen, düzen siyasetinin iç dengelerine dahil olup, milletvekili pazarlıklarının içine girmek, Türkiye’de sınıfsal karakteri belirsiz bir oluşumun içinde yer almaktır.

Bu anlamda Türkiye Komünist Partisi’nin haberlerde iddia edilen ‘ittifak’la bir ilgisi yoktur. Kaldı ki, haberde tarif edilen türden bir “ittifak” da kurulmuş değildir, hayal mahsulüdür.

Üç partinin yakın bir tarihte ortak bir açıklama yapabileceğini düşünüyoruz. Bizler AKP iktidarının bir an önce sonlanması ve halkımızın bir kez daha uluslararası tekellerin yarattığı seçeneklere mahkum olmaması için uğraşıyoruz.

Bu çabalarımızın kimi çevrelerde rahatsızlık yaratması ve kimi asılsız söylentilerin yayılması doğaldır. Doğal olmayan basın kuruluşlarının TKP ile ilgili bir duyum aldıklarında bunu asıl muhatabına sormamalarıdır.” EVRENSEL

2565670cookie-checkEMEP ve TKP’den “sol ittifak” haberlerine tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.