En pahalı savaş

Pentagon’un Kongre’den Afganistan ve Irak savaşını da kapsayan terörle mücadele için 127 milyar ek bütçe istemeye hazırlandığı ödenek çıkarsa, yeni savaşın maliyeti, öncekini geçecek.

Pentagon’un 2007 yılında terörle mücadele için Kongre’den 127 milyar dolarlık (Yaklaşık 183 milyar YTL) ek bütçe isteyeceği belirtildi. Bu durumda 2001’den bu yana yürütülen Afganistan ve Irak savaşlarını da kapsayan terörle mücadele, parasal anlamda Vietnam’dan daha pahalıya patlamış olacak.

Pentagon’un terörle mücadele için ek bütçe isteyeceği Demokrat senatör Kent Conrat tarafından açıklandı. Pentagon’un elinde halihazırda 2007 yılı için kullanılmak üzere 70 milyar dolarlık fon bulunuyor. Senato’daki bütçe komisyonu başkanı olan Senatör Conrad’ın sözcüsü Chris Thorne’un yaptığı açıklamada, önceki gün Amerikan medyasında yer alan bütçe iddialarını doğrulayarak, “Güvenilir Cumhuriyetçi kaynaklardan edindiğim bilgiye göre gelecek yıl terörle mücadele için ayrılan bütçe 127 milyar dolar ve bu büyümeye devam ediyor” diye konuştu. USA Today gazetesi ise Demokrat temsilci Jim Cooper’a dayanarak verdiği haberinde Pentagon’un Irak savaşı için Kongre’den 160 milyar dolar ek ödenek isteyeceğini iddia etti.

PARANIN ÇOĞU IRAK’A

Bu konuda Beyaz Saray’dan yalanlama veya kabul etmeye ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. Beyaz Saray, geçtiğimiz eylül ayında ekim ayında başlayan 2007 yılı mali bütçesi için Savunma Bakanlığı’na ayrılacak kaynağı 447.4 milyar dolar olarak belirlemişti. Bu bütçenin 70 milyar doları Irak ve Afganistan’da yürütülen savaşlar için ayrılmıştı. Bu ayrılan 70 milyar dolarla birlikte 11 Eylül 2001 yılından beri yürütülen terörle mücedelenin ABD’ye maliyeti 500 milyar doları buluyor. Bu paranın üçte ikisi Irak için kullanıldı.

USA Today gazetesinin haberine göre, eğer Kongre, 127 ila 160 milyar dolar arasındaki ek bütçeyi onaylarsa ABD’nin son 5 yılda “teröre karşı” yürüttüğü savaş Vietnam savaşı bütçesini geçecek.

SAVAŞIN BİLANÇOSU

VİETNAM

Yaklaşık 20 yıl sürdü ABD’ye maliyeti: 536 milyar dolar
Vietnam’daki asker sayısı: 400 bin
Ölen ABD’li asker sayısı: 53.200


IRAK VE AFGANİSTAN

Üç yıldır sürüyor bugüne kadar maliyeti: 500 milyar dolar
Irak’taki asker sayısı: 150 bin
Ölen ABD askeri sayısı: 2.800

1140930cookie-checkEn pahalı savaş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.