17.2 C
Istanbul
Friday, March 29, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE ENAG: Enflasyon ekimde yüzde 49,87’ye yükseldi

ENAG: Enflasyon ekimde yüzde 49,87’ye yükseldi

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ekim ayında enflasyonunun yüzde 49,87’ye yükseldiğini açıkladı. TÜİK’e göre ise yüzde 19,89 oldu.
Her geçen gün etkisini daha çok gösteren enflasyona dair veriler açıklandı. Bağımsız iktisatçılardan oluşan ENAG ile devletin TÜİK üzerinden belirlediği enflasyon verileri arasında fark dudak uçuklattı.

ENAG’ın hesaplamasına göre ekimde enflasyon aylık bazda yüzde 6,90 artarken, yıllık bazda ise yüzde 49,87 oldu. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) hesaplamasına göre ise ekimde enflasyon aylık bazda yüzde 2,39 yıllık bazda 19,89 oldu.

Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı.

ENAG verilerine göre, TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş – yüzde 3,57 ile haberleşme en fazla yükseliş ise yüzde 14,77 ile çeşitli mal ve hizmetler kaleminde gerçekleşti. ENAG özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göre, aylık en fazla düşüş yaşanan grup yüzde 4,60 ile tahıl ürünleri, en fazla yükseliş görülen grup ise yüzde 30,39 ile atıştırmalık ürün grubunda oldu.

TÜİK 49,87’LİK ENFLASYONA 19,89 DEDİ

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) hesaplamasına göre ise ekim ayında enflasyon, aylık bazda yüzde 2,39 yıllık bazda 19,89 oldu.

EN YÜKSEK ARTIŞ YİNE GIDADA

TÜİK verilerine göre yıllık en yüksek artış yüzde 27,41 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde görüldü. Bunu yüzde 25,23 ile lokanta ve oteller ve yüzde 23,03 ile ev eşyası izledi. En düşük artış ise yüzde 5,29 ile haberleşme grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 7,88 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 8,08 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 13,12 ile eğlence ve kültür oldu.

VERİLER ARASINDAKİ UÇURUM TEPKİ ÇEKTİ

TÜİK’in açıkladığı enflasyonla bağımsız iktisatçılar açıkladığı enflasyon verileri arasındaki uçurum tepki çekti. Twitter’da ENAG etiketi üst sıralara yükseldi.

“İŞÇİLER HANGİ VERİYİ BAZ ALACAK?”

Verilere ilişkin görüşlerini paylaşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, TÜİK’in sadece patronların referans kaynağı olduğuna dikkat çekerek “Emekçiler zam talebini TÜİK’e sabitleyemez” dedi.

Akdeniz’in paylaşımı şu şekilde:

(EVRENSEL EKONOMİ SERVİSİ)

2561710cookie-checkENAG: Enflasyon ekimde yüzde 49,87’ye yükseldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.