Endonezya- Avustralya ‘casusluk’ta yeni gelişmeler…

Avustralya basınında haftasonu yer alan iddialara göre telekulak olayında Başkanın eşi Ani Yodhoyonu’nun da dinlenmesinin nedeni, Ani hanımın yönetimde etkin rol oynamaya başlaması, adeta Başkanın tek ve en etkili danışmanı gibi hareket etmesi, aynı zamanda büyük oğlunu başkanlığa hazırlamak istemesi imiş..

Diğer bir sebep ise 2009 yılında Jakarta’da bir otelde yaşanan patlama ve orada hayatını kaybeden 3 Avustralya vatandaşı hakkında Başkanlık ve İslami gruplar arasındaki görüşmelerin bilinmek istemesi şeklinde gösterildi.

Tüm bu iddilara karşı Başkan Yudhoyona sessiz kaldı, konuya ilişkin hiçbir yorumda bulunmadı.

Casusluk olayının ortaya çıkmasından bir süre sonra Cakarta Avustralya ile arasındaki askeri, savunma ve insan kaçakçılığına ilişkin ikili ilişkilerini askıya almıştı. Bunlardan insan kaçakçılığı ile mücadele kapsamına giren tekne ile Avustralya’ya geçmek isteyen mülteciler konusunda Endonezya’nın son günlerdeki işbirliğinden kaçan tavrını eleştiren Başbakan Abbot bu konunun kısa zamanda çözüme kavuşmasını ve işbirliğinin devam etmesini istiyor.

Cakarta Yabancı Gazeteciler Kulübünün düzenlediği toplantıda 2013 yılını değerlendiren ve 2014 yılına ait beklentileri açıklayan Başkan Yardımcısı Boediono da aynı konu ile gelen sorulara cevap veremeyeceğini belirtti. Bir gazetecinin “mülteciler konusundaki işbirliğini askıya almakla ve sonucunda yaşananlarla Avustralya’ya verdiğiniz mesajın alındığını düşünüyor musunuz sorusuna, “hiç kimseye herhangi bir mesaj vermek gibi bir derdimiz yok, işler gerektiği gibi yürüyor†demekle yetindi. Bu konuda politikacıların şer verip sır vermediği, son derece dikkatli davrandıkları dikkatlerden kaçmadı.

Endonezya Avustralya sığırından vazgeçemiyor !

Diğer taraftan Endonezya daha önce çıkan iddiaların tersine ticaret alanındaki ikili ilişkilere devam ettiklerini ve komşudan canlı sığır alımına devam edeceklerini bildirdi.

Kendi üretimlerinin iç pazardaki talebi karşılamakta yetersiz kaldığını belirten ticaret kesimi, ticaretin politikadan ayrı tutulmasından yana.

Hükümetin bu konuda karar alırken uzun zamandır süregelen ve her iki tarafın yararına olan ticari ilişkileri göz önünde tutmasını öneriyor. Avustralya canlı sığır pazarında en önemli müşterisi Endonezya’nın bu açıklaması ile yüreğine su serpilmiş olmalı. Zira en önemli müşterisini kaybetmek istemediği her halinden belli oluyor!

1557630cookie-checkEndonezya- Avustralya ‘casusluk’ta yeni gelişmeler…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.