Endonezya’da bu kez de doktorlar genel grevde!

Her ne kadar ağır koşullar altında çalışsalar, aşırı hasta yoğunluğu altında ezilip emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etseler de bu kez yaptıkları eyleme sebep bunlar değildi. Onları sokalara döken 3 doktor meslektaşlarının bir süre önce aldığı 10 aylık hapis cezası ve meslektaşlarının bu cezayı hak etmemiş olduklarını ifade ederek onlara destek olduklarını göstermekti.

Doktorların hapis cezası almalarına sebep olay geçen yıl meydana gelmiş; sezeryan ameliyatı ile doğum yapan bir hasta müdahalenin ardından çok kısa bir süre sonra hayatını kaybetmişti.

Sulawasi şehrinde bir devlet hastanesinde yaptırılan doğumda bebek hayata tutunurken annenin sezeryan ameliyatı sırasında gerçekleşen emboli sebebiyle hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Tıbbi müdahalede ihmal olduğu gerekçesi ile olay Tıbbi Etik Kurulu tarafından incelenmiş ve operasyonu gerçekleştiren 3 doktor da suçsuz bulunmuştu. Yerel mahkemenin de doktorların suçsuz olduğu yargısına varmasının ardından Yüksek Mahkeme’ye götürülen davada 3 doktor da suçlu bulundu ve 10 ay hapis cezası alarak hapise gönderildiler.

Yüksek Mahkeme kararın gerekçesini: 3 doktorun da sezeryan ameliyatı yapacak ehliyette olmamaları, jinekoloji alanındaki uzmanlıklarını henüz bitirmeden ve bir jinekologdan görüş almadan müdahaleyi gerçekleştirmeleri; ayrıca ameliyatın riskleri ve prosedürleri hakkında hasta yakınlarını bildirmemeleri olarak gösterdi.

Doktorların bir günlük grevi başta Tüketici Derneği olmak üzere bazı diğer Kuruluşlardan, hastalar ve hasta yakınlarından, sağlık hizmetlerini aksatmaları ve hastaları ihmal etmeleri sebebiyle sert tepki gördü.

Endonezya Doktorlar Derneği, doktorların hastalarına zarar verme gibi bir kasıtlarının olamayacağını, bu davada da bu iddianın gerçekçi olmadığını, her tıbbi müdahalenin doğal olarak beraberinde çeşitli riskler getirdiğini, dolayısıyla doktorların yüzde yüz hasta güvenliğini sağlamaları gibi bir durumun imkansız olduğunu belirterek grevi savundu.

Kendisi de çocuk doktoru olan 73 yaşındaki Sağlık Bakanı Bayan Nafsiah Mboi doktorların Yüksek Mahkeme kararına karşı yaptıkları eylemi haklı bularak onları savundu ve “eylemde yanlış bir şey olmadığını, doktorların da her meslek grubu gibi greve gitme, haksızlara karşı seslerini yükseltme, taleplerini dile getirmeye hakları olduğunu, her hasta öldüğünde bir doktor hapise gönderilirse kimsenin doktor olmak istemeyeceğini” ifade etti. Ülkedeki tüm hastanelere gönderdiği yazıda grev günü açık kalmalarını ve yalnızca acil durumlara bakacak kadar doktor bulundurmalarını talep etti.
Doktorlar, meslektaşlarının suçsuz olduğunu vurgulayarak Yüksek Mahkemenin davaya öncelik vermesini ve kararı tekrar incelemesini talep ediyorlar.

__________________

[email protected]

1556820cookie-checkEndonezya’da bu kez de doktorlar genel grevde!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.