Endonezya’lı hizmetçinin Hong-Kong ’da şiddete maruz kalmasına tepki

Genç yardımcının 8 aydır işkenceye maruz kaldığı, yürüyemeyecek duruma geldiği zaman sokağa bırakıldığı ve sonrasında Endonezya’da bir hastaneye sevk edildiği, sağlık durumunun başta ciddiyetini korumasına karşın tedaviye cevap verdiği bildirildi.

Olayın ortaya çıkmasından sonra geçen hafta Hong-Kong’da ev işlerinde çalışan binlere yabancı işci sokağa dökülerek olayı protesto etti. Protesto esnasında aynı evde 2. hizmetçi olarak çalışan Bunga’nın da ayni muameleye maruz kalmış olduğu açıklandı.

Hong-Kong polisi bir taraftan araştırmaya devam ederken, diğer taraftanda Erwiana ile görüşmek yapmak üzere Endonezya’ya görevli gönderdiğini açıkladı.Çin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Matthew Cheung hiç bir tacize göz yummayacaklarını, olayı aydınlatmak için İnterpol ile işbirliği yaptıklarını da açıkladı.

İşkenceye ait iddialar, Çin’in Güneydoğusunda ev işlerinde çalışan ve çoğunluğunu Endonezya ve Filipinlilerin oluşturduğu ev işleri yardımcıları hakkındaki endişeleri artırdı. Zira daha geçtiğimiz Eylül ayında Çinli bir çift Endonezyalı yardımcılarını bisiklet zinciri ile dövüp, ütü ile yakarak yaraladıkları sebebiyle yargılanıp cezaevine gönderilmişti.

Endonezyalıların iş bulma ajansları tarafından yüksek ücret, iyi iş koşulları vaatleri ile kandırılıp, sahte evrak düzenleme ve karışılığında gereğinden fazla ücret alınarak sömürüldükleri ortaya çıktı. Akabinde bu tür ajansların da takibe alındıkları bildirildi.

Malezya’da polis Endonezyalı 3 işciyi vurdu

Diğer taraftan Malezya polisi suçlu olduğundan şüphelendiği 3 Endonezyalı işciyi vurarak öldürdü. İşcilerin suçlu olmayıp, düzenli bir işleri olduğu, Malezya’da 5 yıldır aynı işte çalıştıkları ve kazandıkları parayı ailelerine gönderdikleri ortaya çıktı. İşcilerin naaşları Dış İşleri Bakanlığı tarafından getirilip Lombok adasında ailelerine teslim edilirken, ailelerin haberin şokunu halâ atlatamadığı belirtildi. İşcilerin akraba oldukları ve ailelerine cenaze masrafları için bir miktar tazminat ödendiği açıklandı. Verilere göre 2007 ile 2014 arasında en az 164 Endonezyalı işci Malezya polisi tarafından vurularak öldürüldü. Cakarta Göçmen Merkezi Müdürü Anis Hidayah hükümetin vatandaşlarını korumaktan aciz olduğunu onları korumak için ve yeterli önlem almadığından dolayı suçladı. Bir an önce iki ülke arasında işcilerin durumuna ilişkin düzelenmeler yapılması gerektiğini ifade etti.

________________

[email protected]

FOTOĞRAF: Yalnızca imajdır

1558880cookie-checkEndonezya’lı hizmetçinin Hong-Kong ’da şiddete maruz kalmasına tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.