Engelli, hamile ve çıplak kadın…

Marc Quinn’in 3.55 m yüksekliğinde ve 11.5 ton ağırlığında mermerden yapılmış, engelli bir kadın olan Alison Lapper’in, hamile ve çıplak bedenini konu alan heykeli Trafalgar’da bulunan boş kaideye dikildi.

İngiltere’nin politik kalbi denebilecek Trafalgar meydanında bulunan dört kaideden biri 164 yıldır boştu. Son yıllarda bu kaidenin üzerine nasıl bir heykel dikme yönünde gelişen tartışmalar, çeşitli çevrelerin farklı görüşleri nedeniyle sonunda, kaide üzerine geçici olarak çeşitli sanatçılara ait heykeller dikilme kararı alınmıştı.

Bu amaçla kurulan ‘Dördüncü Kaide’ komitesi, çok sayıda sanatçının sunduğu projeler arasından 6 heykeli onaylamıştı. Trafalgar Meydanı’na dün dikilen Marc Quinn’in “Hamile Allison Lapper” adlı heykeli, sanatçının, engelli olan Alison Lapper’ın sekiz aylık hamile olduğu dönemde yaptığı heykelin büyütülmüş bir versiyonu.

Allison Lapper, kolsuz ve ayakları da kullanamayacağı kadar kısa olarak doğmuş, doktorların fazla yaşamaz diye üzerine düşmedikleri, ailesinin ise bu durumundan dolayı onu sosyal servislere terkettiği bir bebek olarak doğmuştu. Ancak yaşama azmiyle büyümüş, güzel sanatlar fakültesinden mezun olmuş ve 5 yıl önce de bir oğlu olmuştu. Özürlü insanları işlerine sık sık konu alan Quinn’de Alison’un doğal boyutlardaki bir heykelini 5 yıl önce yapmıştı.

18 ay boyunca Trafalgar’da kalacak olan heykelden sonra aynı kaide üzerine, Thomas Schütte’ün “Hotel for the Birds” adlı heykeli dikilecek.

1114420cookie-checkEngelli, hamile ve çıplak kadın…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.