‘Entegrasyona evet, asimilasyona hayır!’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakanlık Binası’nda Türk ve Alman öğrencilerle bir araya geldi.

Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, entegrasyona çok önem verdiğini belirterek, “Biz şuna inanıyoruz: Entegrasyona evet, entegrasyon olarak yapılması gereken ne ise bunların yapılması lazım ama asimilasyona hayır. Çünkü insanlar kendi kültürleriyle, değerleriyle güçlüdürler” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın yaptığı konuşmada öne çıkan bazı ifadeler şöyle:
• “Ludwigshafen’deki olaylardan dolayı gerek alman gerek Türk medyasını incelediğimde, zaman zaman orada bazı yanlış tespitlerin yapıldığını görerek de üzülüyorum”
• “Ortada daha bir netice yok. Belgeler, bilgiler, bulgular daha neticelenmedi. Yetkililer daha bu işi neticelendirmemiş. Ama bakıyorsunuz medya asıyor, kesiyor”
• “Biz bunlara çok alıştık, bunları çok iyi biliriz de onun için rahatlıkla konuşuyorum. Bu oyunlara da asla gelmemeliyiz. Bizler bir sorumluluk içerisinde medyadan bu yardımı da istiyoruz”
• “Bunun (Ludwigshafen’deki yangın) çıkış sebeplerini bulmaları, hem buradaki türk toplumunu rahatlatacaktır hem de inanıyorum ki alman toplumunu ve idari makamlarını rahatlatacaktır”
• “Farklılıklar bir toplumun zenginliğidir. Eğer bu farklılıkları zenginlik olarak kabul edersek zaten çok büyük bir adım atmış oluruz. Çok büyük bir mesafeyi almış oluruz.”

“ALMANYA-TÜRKİYE DOSTLUĞU ZEDELENMEZ”
Başbakan Erdoğan, ”Almanya-Türkiye dostluğu öyle kolay kolay zedelenecek bir dostluk değildir” dedi.
Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.
Almanya’nın, Türkiye’nin ”Dost, müttefik, yakın bir ortağı” olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye-Almanya ilişkilerinin her geçen gün zenginleşerek devam ettiğini söyledi.
Türkiye ile Almanya arasında, özellikle siyasi, askeri, ekonomik, kültürel alanlarda çok anlamlı bir ilişki olduğunu kaydeden Erdoğan, ekonomik alandaki ticaret hacminin 2007 yılı sonu itibariyle 22 milyar Avroya ulaştığını ifade etti.
Türkiye’de, 3 bine yakın Alman girişimcinin bulunduğunu bildiren Erdoğan, Almanya’da da 60 bin Türk vatandaşın girişimci haline geldiğini ve bunun kendisi için sevindirici bir durum olduğunu söyledi.
Dünyadaki terör eylemlerine karşı neler yapılabileceğinin de Merkel ile yaptığı görüşmede ele alındığını belirten Erdoğan, uluslararası terör örgütleri listesinde yer alan bölücü örgüt PKK ile mücadelenin uluslararası dayanışma ve kararlılık gerektirdiğini, bu konuda da Angela Merkel’den yardım ve destek istediklerini bildirdi.

“DOĞRU DEĞERLERE GÖRE DAYANIŞMA GÖSTERİLMELİ”

Almanya Başbakanı Angela Merkel de ülkede yaşayan yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insandan dolayı Almanların da Türk geleneklerini öğrenmelerinin önemli olduğunu söyledi.
Merkel, aralarında çok sayıda Türk öğrencinin de olduğu yaklaşık 300 öğrencinin katılımıyla yaptığı toplantıdan önce, Ludwigshafen kentindeki yangında hayatını kaybeden 9 Türke saygı duruşu için tüm öğrencilerden ayağa kalkmalarını istedi.
Merkel, yangının sebebinin en küçük ayrıntısına kadar aydınlatılması için her türlü çabayı harcadıklarını söyledi.

”SÜRECE ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK KAZANDIRMALIYIZ”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ”Bu sürece (Türkiye’nin AB’ye tam üyelik süreci) belirli bir öngörülebilirlik kazandırmak istiyoruz. Bir görüş alışverişinde bulunmak istiyoruz, farklı perspektiflerden bakarak. Önümüzde uzun bir yolun olduğunu biliyoruz. Ve bu yol içerisinde sürekli güvensizlik olmasını istemiyoruz” dedi.
Merkel, ”Birbirimizi daha iyi tanımak istiyoruz. ve yolu öngörülebilir bir yol haline getirmek istiyoruz Federal hükümet açısından kesinlikle ahde vefadır geçerli olan bunu sürdürüyoruz” diye konuştu.

1166280cookie-check‘Entegrasyona evet, asimilasyona hayır!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.