Erbil’de başkonsolosluk kararı

Davutoğlu, heyetlerarası görüşmelerin ardından Erbil’de Barzani ile düzeledikleri ortak basın toplantısında birçok konuyu yeterli bir şekilde ele aldıklarını belirtti.

Iraklıları yakın bir akraba olarak gördüklerini söyleyen Davutoğlu, Erbil’de bir başkonsolosluk açma kararı verdiklerini ve bu konsolosluğun mümkün olan en kısa zamanda açılmasını istediklerini dile getirdi.

Ziyaretinin tarihi bir ziyaret olduğunu belirten Davutoğlu, iki ülkenin ortak refah ve huzuru önündeki tek ciddi engelin terör tehdidi olduğunu ve bu tehdidin bazen Bağdat’a, bazen de Türkiye’ye yönelik çıkabildiğini kaydetti.

Mesud Barzani ile ortak bir vizyonu paylaşmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:
”Şimdi gerekli adımları atma vaktidir. Bütün Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerime sesleniyorum. Gelin bütün bu bölgeyi yeniden inşa edelim. Basra’dan yola çıkan birisi Edirne’ye kadar güvenlik sıkıntısı olmadan gidebilsin.”

Ahmet Davutoğlu, konsolosluğun ne zaman açılacağının sorulması üzerine ”Bununla ilgili görüşmelerin başlatıldığını, en kısa zamanda konsolosluğu açmak istediklerini söyleyerek, bundan sonrasının Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin vereceği izne ve sağlanacak imkanlara bağlı olduğunu belirtti.

Bakan Davutoğlu bir başka soru üzerine de Türk ve Irak halkları birlikte el ele verdiklerinde terörün kalmayacağını, aksine tarihte kurulmuş eski güçlü medeniyetin tekrar ayağa kaldırılabileceğini belirterek, ”Dağlar bizi ayırmayacak, birleştirecek. O zaman bu Orta Doğu bölgesi dünyanın en cazip çekim alanların birisi olacak” dedi.

Mesut Barzani de, Davutoğlu’nun ziyaretinin önemli bir adım olduğunu söyleyerek, Orta Doğu da hassas bir dönemden geçildiğini ve böyle bir dönemde bu ziyaretin daha da önem kazandığını kaydetti.

Barzani, Türkiye’nin son dönemde demokratik açılım çerçevesinde attığı adımları desteklerini belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nu bu adımlar nedeniyle kutladı.

Bugünlerde Orta Doğu olarak hassas bir dönemden geçildiğini belirten Barzani, “Bölgenin geleceği için ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için Türkiye’nin rolü çok önemli. Irak halkı ve bölge halkı olarak Türkiye ile olan ilişkilere çok önem veriyoruz. Kürdistan bölgesi, Irak için bir köprü rolü oynuyor çünkü istikrarlı bir bölge olarak görülüyor” dedi.
Barzani, ortak basın toplantısının ardından Davutoğlu ve beraberindeki heyete akşam yemeği verdi.

2 SINIR KAPISI DAHA AÇACAĞIZ

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 2010 yılı sonuna kadar Irak ile 2 sınır kapısı daha açılacağını, bunlardan birinin Şino Bölgesinde, diğerinin de Suriye sınırına yakın bir noktada olacağını bildirdi.

Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve iş adamlarından oluşan bir heyetle Irak’a düzenlenen gezinin başlangıcında uçakta gazetecilere bilgi verdi.

Bakan Çağlayan, Türk iş adamlarının Irak’ın kuzeyinde, Bağdat’ta iş yaptıklarını ancak Güney Bölgesine fazla inmediklerini ifade ederek, iş yapılan alanı çeşitlendirmek istediklerini, geziyle de bunu amaçladıklarını anlattı.

Bu ziyaretin geçtiğimiz günlerde Irak’ta gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin sağladığı altyapıda gerçekleştirildiğini kaydeden Çağlayan, konseyin toplantısının ardından 48 mutabakat zaptı imzalandığını, bunlardan 6’sının kendi bakanlığını ilgilendirdiğini, 3 alanda da işbirliğinin gündemde olduğunu söyledi.

Türkiye ve Irak sınır kapılarında görülen yoğunluğun işlerde gecikmeye yol açtığını ifade eden Çağlayan, 2 yeni sınır kapısı açılması için iki ülke arasında mutabakat zaptı imzalandığını belirtti.

Çağlayan, 2010 yılı sonuna kadar bu 2 yeni sınır kapısının açılacağını kaydederek, bir soru üzerine, detay vermek istemediğini, ancak sınır kapılarından birinin Şino, diğerinin de Suriye sınırına yakın bir noktada olacağını belirtti.
Bakan Çağlayan, yeni açılacak sınır kapılarının ticaretin gelişimine önemli katkı sağlayacağına inandığını vurguladı.

DAVUTOĞLU: GELECEĞİ BİRLİKTE ŞEKİLLENDİRECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Ticaret Bakanı Safaeddin Safi ve Basra Valisi Şiltag Abbud Meyyah ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, bugünün “Iraklı kardeşleriyle birlikte kutlanan bir kucaklaşma ve bayram günü” olduğunu kaydetti. Türkler ve Iraklıların asırlardan beri birlikte yaşadıklarını, geleceklerini de birlikte şekillendireceklerini ifade eden Davutoğlu, Türkiye’nin Irak’ın refah ve huzurunu kendi refah ve huzuru gibi gördüğünü belirtti.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bundan sonra da bunun için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bizler Basra’ya gelen ilk yabancı dışişleri bakanı ve ticaret bakanıyız. Bundan iki hafta önce Bağdat’ta 48 anlaşma imzaladık. Ama bu anlaşmaları sadece imzalamak önemli değil, hayata geçirmek de önemli. Bunun için bir an önce Irak’ın çeşitli kentlerini gezerek uygulama alanlarını araştırmak istedik. Bu kez de 80 iş adamı ve 20 gazeteci ile Basra, Erbil ve Musul’a gideceğiz. Bu ilk ziyaretimiz, ama inşallah son ziyaretimiz olmayacak.”

IRAK TÜRKİYE’YE PETROL VERSİN

Çağlayan, Davutoğlu ile katıldığı Basra’daki Menavi Paşa Oteli’nde düzenlenen iş forumunun açılışında yaptığı konuşmada, Irak’a yapılacak yatırımların finansmanı için daha önce gündeme getirdikleri teklifi yineleyerek, “Türk iş adamlarının buraya yatırım yapması için ihtiyaç olan finansman karşılığında Irak Türkiye’ye petrol versin. Böyle bir anlaşma yapalım” dedi.

BASRA BAŞKONSOLOSLUĞU AÇILDI

Bu arada Türkiye’nin Basra Başkonsolosluğu da Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Basra Valisi Şiltag Abbud Meyyah tarafından açıldı.

Türk tarafının başkonsolosluk için yeni bir arazi istediği, Irak tarafının da buna olumlu yaklaştığı öğrenildi. Türkiye’nin Irak tarafının isteği üzerine Basra için önem taşıyan Kurna köprüsünün onarımı için söz verdiği de bildirildi.

1222840cookie-checkErbil’de başkonsolosluk kararı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.