'Erdal Eren öldürmedi, silah kazasıydı'

12 Eylül yargısının Eren’in silahla öldürdüğünü söylediği Önge’nin ölüm nedeni, Giresun Valiliği’nin internet sitesindeki şehitler bölümünde ‘silah kazası’ olarak geçiyor.

Tarih 30 Ocak 1980… Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği üyesi ve ODTÜ öğrencisi Sinan Suner MHP’li Bakan Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından öldürüldü. Bu olayı protesto gösterileri sırasında olaylar çıktı. Çatışmada er Zekeriya Önge öldü. Erdal Eren ise 24 kişiyle birlikte gözaltına alındı. Bundan sonra tarihin en hızlı yargılamalarından biri başladı. Eren, Önge’yi öldürdüğü gerekçesiyle 19 Mart 1980’de idama mahkûm edildi.

Dava birbuçuk ay sürdü

Yargılama süreci sadece bir buçuk ay sürdü. Eren’in avukatları kararı temyiz etti. Yargıtay 3. Dairesi idam kararını bozdu. Dava dosyası defalarca Yargıtay’a gitti ve bozuldu. Zaten dava dosyası şaibelerle doluydu. Eren, önden ateş etmiş, asker sırtından vurulmuştu. Önge’nin vücudundan çıkan kurşunun Eren’in tabancasından çıkıp çıkmadığına dair kesin bir rapor yoktu, otopsi raporu da şüpheliydi, Erdal’ın 18 yaşından küçük olup olmadığı da araştırılmadı…

Yargıtay 3. Dairesi idam kararını iki kez bozunca başsavcılık itiraz etti. Dosya Yargıtay Daireler Kurulu’na gitti. Bu kez onandı. Eren 13 Aralık 1980’de Ankara Merkez Cezaevi’nde idam edildi.

Kafalarda pek çok soru işaretleri bırakan olayla ilgili kuşkulara bir yenisi daha eklendi. İnternet sitesinde ‘Şehitlerimiz’ başlığı altında tüm ilçelerdeki şehitlerin isimlerini, fotoğraflarını ve ölüm nedenlerini yayımlayan Giresun Valiliği, Önge’ye de yer verdi. Çamoluk ilçesi şehitleri arasında adı geçen er Önge’in ölüm nedeni ise ‘silah kazası’ olarak veriliyor.

Eren’in o dönem avukatlığını yapan Nihat Toktay, silah kazasının ya kendi silahından ya da arkadaşının silahından çıkmasıyla meydana gelebileceğini belirtiyor: “Şehit ailelerinin yakınlarına Emekli Sandığı’ndan maaş bağlanır. Maaş bağlanmadığını öğrendik. Bağlanmama gerekçesi olarak da kazayla vurulduğu gündeme gelmiş. Erin otopsi raporunda kurşunun girdiği yer yazıyor, başka herhangi bir bilgi yok. Ailesine ulaşamıyoruz.” (RADİKAL )

1178900cookie-check'Erdal Eren öldürmedi, silah kazasıydı'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.