“İçerdekiler” başlıyooor…

Oyuncu, yönetmen, senarist ve radyo programcısı Umut Ulaş Er; Gülseren Taş ve Burak Gülşen ile “Londrala Oyuncuları” olarak yeni bir tiyatro şölenine hazırlanıyor…

Türkçe tiyatronun usta kalemi Melih Cevdet Anday’ın 1964’de kaleme aldığı “İçerdekiler”i Londra’da sanatseverlerle buluşturmaktan memnun olduğunu belirten Ulaş Er,
“Balık Arts, Theatre Est N Bull, MOONTOP Productions ve djmoom işbirliğiyle gerçekleşen prodüksiyon Yavuz Perde Sarayı’nın desteği ve Matbaa Design & Print’in ana sponsorluğuyla izleyiciye ulaşıyor” dedi.

Opera sanatçısı Burak Gülşen de Londrama ekibinde

Oyun’un 12-27 Mayıs arasında her cuma ve cumartesi saat 19’da, pazar günleri ise 17’de başlayacak oyunun biletleri 12 sterlin olduğu ve ayrıntılı bilginin 207 249 85 82 ya da 079 8940 1504’den alınabileceği açıklandı.

Ulaş Er, 2005’den buyana çalışmalarını tiyatro sanatçısı Barış Celiloğlu ile kurdukları “Theatre East N Bull”da devam ediyor.

“Gücü ele geçiren mağduru anlatıyor”

İçerdekiler’i sahneye koyan rejisör, Oyuncu, yönetmen, senarist ve radyo programcısı Umut Ulaş Er oyun hakkında “Gücü ele geçiren mağduru anlatıyor” dedi. Ulaş Er oyunla ilgili soruları şöyle yanıtladı:

– Neden İçerdekiler?

– UMUT ULAŞ ER: Evde anne-baba,okulda öğretmen,askerde komutan ve işyerinde patron baskısıyla başederek yaşamaya çalışan insanlar olarak hepimiz yer yer ve zaman zaman ‘İçerdeki’ oluyoruz zaten. Bu oyunu sahneye koymak istememdeki en önemli neden ; ‘içerdeki’ nin gücü ele geçirdiği zamanı da sahneye taşıması ve bu anlamda Türkçe tiyatroda benzeri olmayan düzeydeki bazı gerçekleri kahramanlarına haksızlık etmeden konuşturması.

Melih Cevdet Anday oyunun metninin başında ‘İçerdekiler’ in belli bir ülkede değil,bir tutuklunun polis nezaretinde 345 gün tutulabileceği bir ülkede geçtiğini belirtir.Bütün yönleri ve boyutlarıyla evrensel bir oyun olması da beni çok etkiledi elbette.Ancak oyunun içine girdikçe karakterlerin tanıdık , olayın bize çok ta uzak olmayan bir ülkede geçtiğini anlıyoruz.

Başkalarının yaşamlarıyla meşgul olurken kendi gerçeğini kaçıran bir toplumun bireyleriyiz biz. İçerdekiler; toplumu,ahlak kurallarını, devlet mekanizmasını, idealleri ve toplumun bireye baskısını birinci boyutta sorgularken hedef olarak çok daha derin bir meseleyi çok açık ve anlaşılır bir dille ele alıyor; gücü ele geçiren mağdur neye dönüşüyor!

– Neye dönüşüyor?

– UMUT ULAŞ ER: O sorunun yanıtını sahnede vereceğiz.

– Yalnız 8 oyun mu?

– UMUT ULAŞ ER: Mayıs ayı içinde 8 oyun oynayacağız.İçerdekiler Eylül ayından itibaren yine sahnede olacak yeni 2 oyunumuzla ve Balık Arts’la beraber.

– Hangi oyunlar bunlar?

– UMUT ULAŞ ER: Her zaman olduğu gibi bizi ilgilendirecek oyunlar. Şimdilik bunu söyleyebilirim.

– Londra’da hemen hemen her sezon 3 oyun çıkaran biri olarak tiyatroya bir ara verdiniz. Bu arada neler yaptınız?

– UMUT ULAŞ ER: Evet,tiyatroya 3 yıl ara verdim.17 yıldır aralıksız tiyatro yapmıştım ve her sezon ortalama 2 oyunla.Biraz yorulmuştum açıkçası.Prova yapmak ve oyun oynamak benim için biraz zahmetli bir iş.Ezber yapıp 3 tane de mizansen çizmek benim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Tiyatro bir yaşam dilimini tüm derinliği ve gerçeğiyle canlı canlı sahneye taşımaktır.17 yıldan sonra biraz demlenmem gerektiğini hissettim ve çok iyi oldu.Bu dönem radyo programıma ağırlık verdim ve bu sayede Dünya’nın heryerinden dostlar edindik.Umut Ulaş’la Haber Ötesi’nde şimdi koskoca bir aileyiz ve giderek büyüyoruz. Oyunculuğa biraz da gizli gizli devam ettim aslında, bağımsız birkaç kısa filmle ve son olarak geçen yıl BKM Yapım’ın ‘Sen Kimsin’ adlı filminde rol aldım.Trt Müzik kanalında yayınlanan ‘Farklı Kültür Aynı Müzik’ ve EuroStar kanalındaki ‘Londra Mahallesi’ programlarının seslendirmeleri devam ediyor.

– Londrama?

– UMUT ULAŞ ER: Değerli sanatçı arkadaşlarım Burak Gülşen ve Gülseren Taş’la uzun süredir çalışmak istiyorduk.Burak’la daha önce Londra Londra Olalı’da çalışmıştım ve çok yetenekli olduğunu görmüştüm.Gülseren’in sahne üzerindeki enerjisi ve role kapanışı muhteşem.Ben de artık sadece kendime birşeyler öğretebileceğim bir zaman diliminde prova yapmayı özlemiştim,tek kişilik bir oyun oynamayı da istemiyordum.Hal böyle olunca değerli arkadaşlarımla bu muhteşem oyunda bir araya geldik. Londrama kendiliğinden oluştu.Theatre East N Bull ve Londrama çalışmalarına devam edecek. Balık Arts uzun yıllardır toplumumuza hizmet veren önemli bir merkez. Benim daha önce de eğitim çalışmalarında bulunduğum ve beraber çok başarılı işler çıkardığımız bir kurum. Bundan sonra da böyle olacak.

– Son olarak okurlarımıza söylemek istediğiniz birşey?

– UMUT ULAŞ ER: Bu oyunu izlemeye geldiğinizde Pandora’nın kutusunu birlikte açacağız. Çünki bu oyun hepimizin hikayesi ve sorulması güç soruları hem sahnedekine hem de izleyenlere tüm acımasızlığıyla sorduruyor.Toplumun,devlet denen mekanizmanın ve ideallerin insana dayattığı baskının arasında özgür biri olmaya çabalamak.Gerçek bir hikaye.

“Önemli bir yazarın eserini oynuyoruz”

Tiyatro eğitmeni ve oyuncu Gülseren Taş da soruları şöyle yanıtladı:

– Herkesin Londra’ya bir geliş öyküsü vardır? Sizin öykünüz nedir?

– GÜLSEREN TAŞ: Ben herkesin alternatif yaşayacağı bir yeri olsun düşüncesindeyim. Londra’nın sanat şehri olması özelligi ve İstanbul’a çok benziyor olması beni bu ülkeye getiren nedenlerdendir…

– Bize tiyatro geçmişinizden bahseder misiniz?

– GÜLSEREN TAŞ: Ortaokul ve lise yıllarında tiyatro kolu ögrencisiydim.Özellikle lise yıllarında bazı oyunları yönetmeye başlayınca okumanın ve araştırma yapmanın kaçınılmaz olduğunu farkettim.O dönemler benim Bertolt Brecht’i keşfettiğim ve epik tiyatro hakkında araştırma yaptığım döneme denk gelir.Bakırköy Belediyesi, Halkevleri ve çesitli kültür derneklerinde oyunlar oynadım.Kadıköy Halk Eğitim Deneme Sahnesi’nde çalışmalarıma devam ettim.Yirmiden fazla oyunda rol aldım.Okullarda eğitmenlik yaptım. Sine-Kop Kurucu üyelerindenim.Işıl Özgentürk Sinema Atölyesi’nde senaryo yazımı faaliyetlerinde bulundum.Üç kısa filmde oynadım.

İngiltere’de tiyatro öğretmeni ve oyuncu olarak çalışmalarıma devam ediyorum.Cambridge’de çocuklara yaratıcı drama dersleri verdim.Londra’da Vasıf Öngören’in Oyun Nasıl Oynanmalı adlı eserini yönettim. İki sokak tiyatrosu yazdım ve yönettim. Londrama grubuyla tiyatro çalışmalarıma devam ediyorum.

– Neden Melih Cevdet Anday ve İçerdekiler?

– GÜLSEREN TAŞ: Melih Cevdet Anday Türk Edebiyatının en önemli yazar ve şairlerindendir. İcerdekiler adlı oyunu yıllar önce okuduğumda çok etkilenmistim ve oynamayı cok istemiştim. Londrama grubuyla bu isteğim gerçekleşmiş oldu.

Adı Muhsin Ertuğrul tarafından konulan İçerdekiler adlı oyunuyla ilgili Melih Cevdet Anday şunları söylemektedir; ‘Bu hikayeyi duyunca yazacağım oyunun gerilimini bir anda hissetmiştim.Öyle ki; birinci perdeyi bir haftada yazıp bitirdikten sonra asıl sorunla karşı karşıya kaldım.İkinci perdede konunun getirdiği mantıksal zorunluluktan hareket ettim.Elde etmek isteyen zalim oluyordu.’

Bu oyun, insan olmak tanımın sorgulatıyor bize. Oyunda adları yazar tarafından belirlenmemis üç oyuncuyla Tutuklu, Komiser ve Kadın’ın etkileyici diyalogları ile varolan içsel gerçekliği tartışmaya açıyor.

Türk Tiyatrosunun mihenk taşlarından biri olan Melih Cevdet Anday’ın bu oyunu, hem konusu, hem kurgusu, hem dili, hem içsel yolculuğa götürmedeki başarısıyla; içeriğiyle, muhteşem kurgusuyla bizi çok kısa zamanda derin bir yolcuğuna götürüyor.

– Londrama grubuyla bir araya geliş öykünüz?

– GÜLSEREN TAŞ: Oyunculuk yapmayı çok özlemiştim, dört yıldan fazladır sahneye cıkmıyordum.Umut bu projeden bahsedince hic düşünmeden olur dedim.Çalışmalara başladık…Provalar dönemindeki bazı sıkıntılar Umut’un babacan tavrı, Burak’ın evin sevimli çocuğu haliyle birleşince kendi adıma beni rahatlattı. Umut ve Burak’la yolumun kesişmesi Londra’da başıma gelen en güzel olaylardan biridir.

FOTOĞRAF: İçerdekiler’i sahneye koyan rejisör, Oyuncu, yönetmen, senarist ve radyo programcısı Umut Ulaş Er ve Tiyatro eğitmeni ve oyuncu Gülseren Taş

842810cookie-check“İçerdekiler” başlıyooor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.