“Erdoğan maskaralıkları ile saygınlığını yitirdi”

Erdoğan’ın zafer konuşmasındaki üslubunu, özellikle de “Onların inlerine gireceğiz” şeklindeki sözlerini hatırlatmış Independent.

Gazete böylesi bir konuşmanın, kısa bir süre öncesine kadar ılımlı, demokratik ve laik bir devlete örnek olarak gösterilen bir ülke için hayra alamet olmadığını belirtiyor.

Yazı şöyle son buluyor:

“Sayın Erdoğan hafta sonu testi geçmiş olabilir ancak yaptığı maskaralıklar saygınlığını yitirmesine neden oldu. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu son şey ise benzer davranışların daha fazlası.”

“Nereye gittiğimizden emin değilim”

Daily Telegraph gazetesinin iç sayfalarındaki haberin başlığı ise “Erdoğan düşmanlarını ‘Bedelini ödeyeceksiniz’ diyerek uyardı”. Gazetenin Orta Doğu muhabiri Robert Tait, Erdoğan’ın öfkesinin büyük oranda Fethullah Gülen’e yönelik olduğunu vurgulamış.

Haberde, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Soli Özel’in şu yorumu da yer alıyor:

“Erdoğan’ın, düşmanları olarak adlandırdığı kişilerin ondan korkmaları için ortada sebebler var. Türkiye’de bir demokrasi krizi yaşıyoruz. Nereye gittiğimizden emin değilim ancak yönümüzün kesinlikle demokrasinin restorasyonu olmadığı açık.”

“Türkiye derin şekilde bölünmüş bir ülke”

Guardian gazetesinden Simon Tisdall’ın yazısının başlığı, “Uzlaşmazlık Erdoğan’ın işine yarıyor”.

Yazara göre pazar günkü yerel seçimlerin sonuçları Başbakan Erdoğan için dikkate değer bir kişisel zafer. “Erdoğan’ın karşıtları ise sonucu Türkiye demokrasisi için önemli bir yenilgi ve gelecekte giderek artacak otoriter bir anlayışın üzüntü verici bir işareti olarak göreceklerdir” demiş Simon Tisdall.

Erdoğan’ın zafer konuşmasındaki “Bedelini ödeyecekler” cümlesine dikkat çeken Tisdall’ın yazısında şu satırlar yer alıyor:

“Bundan sonra olacaklar, çok sayıda Türkü üzecektir. Türkiye artık çok açık bir biçimde ve derin bir şekilde bölünmüş bir ülke. En büyük korku da, Erdoğan’ın bundan sonra yapacaklarının farklılıkları daha da derinleştirme ihtimali.”

“Türk demokrasisi için iyi haber olabilir”

ABD’de, Michigan State Üniversitesi Orta Doğu uzmanı Prof. Dr. Muhammed Eyüp ise Guardian’ın internet sitesinde yayınlanan yazısında, Erdoğan’ın seçim zaferinin Türk demokrasisi açısından iyi haber olabileceğini söylüyor.

“Batılı gözler için, yolsuzlukla ve otoriter eğilimlerle suçlanan bir liderin yeniden seçilmesi şaşırtıcı olabilir” diyen Eyüp’ün yazısında şu tespitler yer alıyor:

“Seçim sonuçları Türk siyasetini şartları içinde değerlendirildiğinde daha az kafa karıştırıcı. Yolsuzluk AKP’nin iktidara geldiği 2002’ye kadar Türk siyasi sisteminin sık görülen bir özelliğiydi. Parti de kısa bir süre öncesine dek göreceli olarak temiz bir sicile sahip görünüyordu…Yerel seçimlerin sonuçları, Gülen hareketinin Türkiye’nin iç siyasetine etkisinin neredeyse hiç olmadığını gösterdi…AKP’nin çarpıcı zaferine katkı sağlayan bir diğer faktör de, en büyük rakibi CHP’nin ülkenin güneydoğusundaki Kürt bölgelerinde neredeyse hiç varlık gösterememesiydi.”

“Yorumcular, seçim zaferinin Erdoğan’ın otoriter tavrını daha da artıracağını varsayıyor. Bununla birlikte eğer seçimler sonrası kendisini güvende hisseder, günlük siyasetin ağız dalaşlarının ötesine geçebilir ve otoriter eğilimlerini dizginleyebilirse, Erdoğan’ın Türk demokrasisine çok yararı dokunur.”

1414570cookie-check“Erdoğan maskaralıkları ile saygınlığını yitirdi”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.