Erdoğan’dan ABD’ye sitem

Erdoğan düşünce kuruluşları temsilcileriyle görüşmesinde, Türkiye’ye yakın bölgelerde büyük bir yıkım ve insanlık dramının yaşandığını belirtip şunları söyledi:
“Yönetilemeyen siyasi alanlarla dolu bir coğrafyada Türkiye olarak gelişmeleri bölgesel ve küresel barışa hizmet edecek şekilde yönlendirmeye çabalıyoruz. Bu çabamızda zaman zaman yalnız kaldığımızı hissetsek de ABD’nin bizi anladığını ve yanımızda olduğunu düşünmek istiyoruz.”

Erdoğan ayrıca, ABD ile Türkiye’nin ilişkilerinin “vazgeçilmez nitelikte” olduğunu söyledi ve “İşbirliğimizi ortak değerler ve karşılıklı menfaatler temelinde geliştirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz” diye konuştu.

‘Bize ihtiyacınız var’ mesajı

ABD’de yayınlanan Foreign Policy dergisinin internet sitesinde ise görüşmeye katılan bir düşünce kuruluşu temsilcisinin izlenimleri aktarılıyor.

İsmini vermeden dergiye konuşan yetkili Erdoğan’ın ‘terörle mücadele’ konusuna vurgu yaptığını ifade ediyor ve “Dönüp dolaşıp hep aynı konuya geldi. ‘Terörist teröristtir, iyisi kötüsü olmaz’ vurgusunu yaptı” diyor.

ABD ve Türkiye arasında Suriye’deki Kürt yapılanması PYD ve onun silahlı kolu YPG üzerindeki anlaşmazlık devam ediyor. Türkiye PYD ve YPG’yi ‘terör örgütü’ ve PKK’nın uzantısı olarak görürken, ABD PYD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede önemli bir ortak olduğunu ifade ediyor.

Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama’yı ve Beyaz Saray’ın Orta Doğu politikalarını sert bir dille eleştirdiğini söyleyen yetkili, “Açıkçası Obama yönetimini ortada bıraktı” ifadelerini kullanıyor.

Erdoğan’ın verdiği en önemli mesajın ‘Bize ihtiyacınız var’ söylemi olduğunu ifade eden yetkili, “ABD’nin Suriye’deki savaşı Türkiye’nin desteği olmadan kazanamayacağını vurguladı. Ayrıca ABD medyasında Türkiye aleyhine çalışan gazeteciler olduğunu da üstü kapalı bir şekilde ima etti” diyor.

Salı akşamı gerçekleşen toplantıya katılanlardan Yeni Amerika Güvenliği Merkezi temsilcilerinden Julie Smith ise Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşeceğini hatırlatıyor ve “Eğer Sayın Cumhurbaşkanı ABD’yle ilişkileri tekrar rayına oturtmak istiyorsa, birkaç günlük temaslardan daha fazlasına ihtiyacı var. Washington Erdoğan’ın başta basın özgürlüğü olmak üzere, Türkiye’deki adımlarından son derece rahatsız” diyor.

Smith, Erdoğan’la basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının detayları hakkındaysa bilgi vermiyor.

Erdoğan – Kerry görüşmesi

Erdoğan’ın Kerry’yi kabul ettiği Washington Büyükelçiliği Rezidansı’ndaki görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. Görüşmenin 45 dakika sürdüğü belirtildi.

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Görüşmeye, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland da katıldı.

1483150cookie-checkErdoğan’dan ABD’ye sitem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.