Erdoğan: ABD’den talep gelirse Trump ile görüşmeyi değerlendiririz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılmak için ABD’ye gitmeden önce havalimanında bir basın toplantısı düzenledi.

Ziyareti sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bir soruya, “ABD tarafindan bir talep gelirse değerlendiririz, şu an görüşme söz konusu değil” yanıtını verdi.

Erdoğan, ziyareti sırasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve çok sayıda devlet başkanı ile bir araya geleceğini kaydetti.

MHP’nin af teklifi

MHP’nin pazartesi günü Meclis Başkanlığı’na sunacakları af teklifi ile ilgili de konuşan Erdoğan, “Suç devlete karşı işleniyorsa af olabilir, fakat şahıslara karşı işleniyorsa bunun yetkisi devlette değildir. Yetki, o şahısların mazlum, mağdur ettiği insanların ta kendisindedir” dedi.

Erdoğan şöyle konuştu:

“Konuşulanlara bakıldığında bunlar kişileri de ilgilendiren bir durum. 162 bin kişinin suçlarının devletle alakasını arkadaşlarıma sordum. ‘Devlete karşı işlenmiş bu sayıda bir suç söz konusu değil’ dediler.”

Erdoğan, “Af ile ilgili talebin içeriği Meclis’e gönderildiğine göre arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapar, atılacak adım varsa üzerinde durulur” dedi.

MHP’nin af teklifine göre; 19 Mayıs 2018’e kadarki suçlarda cezadan 5 yıl şartlı indirim içeriyor. Devlete karşı işlenen suçlar ve terör suçları, cinayet, cinsel, kadın ile çocuklara yönelik suçlar ve Atatürk aleyhine işlenen suçların kapsam dışı kalması öngürülüyor.

3. Havalimanı

Erdoğan, çalışma koşullarını protesto etmelerinin ardından tutuklanan işçilerle gündeme gelen 3. Havalimanı hakkında da konuştu.

Bir soru üzerine havalimanının açılış tarihinde bir değişiklik olmadığını söyledi. 3. Havalimanı’nın 29 Ekim’de açılması planlanıyor.

Almanya ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan New York ziyaretinin ardından 27-29 Eylül tarihleri arasında Almanya’yı ziyaret edeceğini de söyledi.

Erdoğan, Almanya’da Başbakan Angela Merkel ve yatırımcılarla bir araya geleceğini açıkladı:

“Hazine ve Maliye Bakanımız ve Ticaret Bakanımızın birlikte yapmış olduğu Almanya ziyaretiyle ön görüşmeler yapılmıştı. Bunları bu ziyarette tekrar ele alma fırsatımız olacak. Almanya’nın gümrük birliğinin genişletilmesi ve vize serbestisi konusunda yapıcı bir rol üstlenmesini bekliyoruz.”

Ziyaretinin son gününde Köln’de bir cami açılışına katılacağını söyleyen Erdoğan, “Avrupa’da artan ırkçılık, İslam düşmanlığı ve yabancı düşmanlığı bir diğer konumuz olacak” dedi.

Erdoğan, “Merkel’in ırkçılığa karşı net tavrını” takdirle karşıladığını ifade etti.

2228910cookie-checkErdoğan: ABD’den talep gelirse Trump ile görüşmeyi değerlendiririz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.