Erdoğan, ABD’ye korumasız gidecek

Son ABD ziyareti sırasında barışçıl protestocuları darp eden Erdoğan’ın korumaları hakkında ABD’de tutuklama kararı çıkmasının yankıları sürüyor.

Erdoğan 17 Eylül’de BM toplantısı için ABD’ye gidecek. Ama hakkında soruşturma açılan korumaları kendisine eşlik edemeyecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son Washington ziyareti sırasında kendisini protesto edenleri döven korumalarını BM Genel Kurulu için yarın yola çıkacağı New York’a götüremeyecek. Korumalar için çıkan tutuklama kararının ardından Erdoğan’ın 17-21 Eylül tarihlerinde korunmasının büyük oranda ABD tarafından sağlanması bekleniyor. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan hakkında da ABD’de çıkartılan tutuklama kararının ardından Erdoğan’ın heyetinde yer alacak isimler de merakla bekleniyor. Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nun ilk gününde konuşan ilk 10 lider arasında yer alması için diplomatik girişimler devam ederken, Cumhurbaşkanı çok sayıda ikili görüşme de yapacak.

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, İngiltere Başbakanı Theresa May, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın da aralarında bulunduğu 20’ye yakın liderle bir araya gelmesi beklenen Erdoğan’ın Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile görüşmesi ise şimdilik beklenmiyor. ABD’de hakkında tutuklama kararı çıkartılan 15 koruma arasında Erdoğan’ın Koruma Müdürü Muhsin Köse de yer alıyor. Köse’nin adı adli dosyaya Yusuf Ayar ve Hayrettin Eren ile birlikte sonradan eklenmişti. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde, 16 Mayıs’ta Erdoğan’ı protesto edenlerden 11’inin yaralanması sonucu açılan davadaki 19 sanık nefret suçuyla artırılmış şiddet suçu işlemeye tesebbüsten yargılanacak. ABD yasalarına göre bu suçun cezası 15 yıla kadar hapis. Bazı sanıklar hakkında ek suçlamalar da bulunuyor. Korumalardan 12’si hakkında haziranda yakalama kararı çıkarılmıştı. Erdoğan’ın korumalarına ek olarak dosyada dört kişi daha var. Bunlardan ABD’nin New Jersey eyaletinde yaşayan Eyüp Yıldırım ve Virginia eyaletinde ikamet eden Sinan Narin tutuklu bulunuyor.

2122280cookie-checkErdoğan, ABD’ye korumasız gidecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.