Erdoğan açıkladı: Asgari ücret 8 bin 500 TL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücreti 5 bin 500 TL olarak açıkladı. Yeni asgari ücret, 455 dolarla dolar bazında son 20 yılın en yüksek rakamı oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği asgari ücret açıklamasını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaptı. Erdoğan asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladı. Asgari ücretin artış oranı yüzde 54.5 olarak gerçekleşti.

Dolar bazında 20 yılın en yüksek rakamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücret, 455 dolarla dolar bazında son 20 yılın en yüksek rakamı oldu. 20 yılda en yüksek asgari ücret 448 dolarla (1.300 TL) 2016 yılındaydı.

“Çalışan ve işveren tarafları ortak rakamda anlaşamadılar. Her kesim kendi öncelikleri, kendi hassasiyetleri doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır. Bize düşen görev en doğru, en hakkaniyetli sonucun ortaya çıkmasını sağlamaktır. Ne emekçilerimizin haklarının yenmesine ne de işverenlerimizin altından kalkacak yükün bindirilmesine izin veririz. Uzlaşma için samimi gayret sarf ettik. Gönlümüz çalışan temsilcilerinin de aramızda olmasını isterdik.

‘Rakam ülkenin genel ekonomik görünümüyle uyumlu’
Geçmiş yıllarda da taraflar uzlaşmaya varamadığı halde hükümetçe sonuçlandırılan müzakereler vardır. Bu defa da öyle yaptık. Açıklayacağımız rakam ülkenin genel ekonomik görünümüyle uyumludur. Büyüme gayretlerimizin en somut sonuçlarını çalışma hayatında aldığımı gerçektir. 31.6 milyonluk istihdamla tarihin en yüksek çalışan rakamına ulaştık. Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi şekilde sarstığı günlerde Türkiye’nin kalkınmasını sürdürmesi tüm dünyada ilgiyle takip edilmektedir.

Çalışma hayatından sosyal yardımlara, yatırımların teşvikinden sanayi ve tarım üretiminin desteklenmesine bu gayretin neticelerini görmek mümkündür. Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz. Adeta akrebin kıskacında yoğrularak gelişen Türkiye’nin imkanlarını her bir insanımızın emrine vermeyi sürdüreceğiz.

‘Sırtımızda bu devletin küfesi var’
2002’de 184 lira olan asgari ücret bizim dönemimizde nominal olarak 30 kat, reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Geçtiğimiz yılbaşında yüzde 50 oranında artış yaparak 4250 liraya yükseltmiştik. Asgariden alınan gelir ve damga vergisini de kaldırmıştık. Yıl içinde enflasyonda yaşanan yüksek artış bizi temmuzda yeni bir düzenlemeyle 5 bin 500 liraya çıkartmaya yöneltmiştir. Bunları yaparken sırtımızda bu devletin küfesi var.

Yıl içinde asgari ücrette ortalama yüzde 80 ve kümülatif yüzde 95 oranında artış sağlamıştık. Sırtında küfe müfe olmayanlar atıyorlar.

2023 için enflasyon tahmini
Biz çok hassasız ve 85 milyon nüfusu olan ülkemiz ki bu yıl 1 milyonun üzerinde artış söz konusu. Yıl sonu itibarıyla nüfus 86’yı aşabilir. Bu ayla birlikte enflasyon oranlarının hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Enflasyonu yıl ortasın yüzde 30’lu, yıl sonunda yüzde 20’li rakamlara indirmeye kararlıyız.

Beklenmedik tabloyla karşılaşırsak yine ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız. İşçilerimizin gelir ve refah seviyesini artırmış yönetim olarak hiç kimsenin hakkının zayi olmasına izin vermeyiz. Biz milletimiz için varız.

Asgari ücret 8 bin 500 TL
Net asgari ücret 2023 yılında 8 bin 500 lira olarak mutabık kaldık. Yeni asgari ücretin çalışanlarımız ve işverenlerimiz başta olmak üzere hayırlı olmasını diliyorum.”

Türk-İş’ten Erdoğan’ın açıklaması öncesi toplantıya katılmama kararı
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, üçüncü asgari ücret toplantısı sonrası tekliflerinin 9 bin TL olduğunu açıklamıştı. Erdoğan’ın açıklaması beklenirken TÜRK-İŞ asgari ücret toplantısına katılmayacağını açıkladı. Türk-İş, rakama muhalefet şerhi koyacak.

2022 asgari ücreti 5 bin 500 TL olarak uygulanıyordu
Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Türk-İş, teklifi vermezlerse ‘masadan kalkarız’ demişti
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücret görüşleri öncesinde asgari ücrette ‘kırmızı çizgileri’nin 7 bin 785 TL olduğunu söylemişti.

Komisyon bu sözlerden sonra üç kez toplanmıştı.

Türk-İş Genel Başkanı son toplantı sonrası, “Türk-İş’in teklifi 9 bin lira. Verirlerse imzalarız, vermezlerse masaya oturmayız” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ne demişti?
Dün AKP grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız” demişti. Türk-İş’in 9 bin lira olan teklifiyle ilgili Erdoğan, “Öyle herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor. Bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfedir. Bunların hepsini bir düşüneceğiz” diye konuşmuştu.

2655930cookie-checkErdoğan açıkladı: Asgari ücret 8 bin 500 TL

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.