Erdoğan kararı imzaladı: Seçim tarihi 14 Mayıs

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi tarihine dair imzayı attı. Karar, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Erdoğan, Saray’da yaptığı konuşmada, “Anayasamızın 116’ncı maddesinin verdiği yetkiyle seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzalamış bulunuyorum. Resmi Gazetede yayımlanacak bu kararın ardından Yüksek Seçim Kurulu 2 aylık seçim takvimini başlatacaktır. 14 Mayıs 2023 tarihinde milletimiz Cumhurbaşkanını ve milletvekili seçmek üzere sandık başına gidecektir. Seçimlerin yenilenmesi kararının, ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Seçimlerin tarihinin 14 Mayıs tarihinde güncellemesi kararını kamuoyuyla paylaşmıştık. Bizi, seçim tarihini yaklaşık 1 ay öne çekme kararını almaya yönelten sebeplerin bazıları şunlardır:

18 Haziran üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti.

Yine bu tarih yüz binlerce vatandaşımızın hac vazifesini ifa etmek üzere mübarek topraklara gittiği bir döneme denk geliyordu.

İlk ve orta derecek okulların seçim tarihinden önce tatile girmesi sebebiyle milyonlarca vatandaşımız memleketine ve tatil bölgelerine gitmek üzere yola çıkacaktı.

18 Haziran’ın sağlıklı bir tarih olmadığını değerlendirdik. Alternatif olarak da 14 Mayıs’ı teklif ettik. Demokrasi geçmişimiz bakımından anlamlı bir yıl dönümüne de tekabül eden bu tarihin milletimiz nezdinde hüsnükabul gördüğünü biliyoruz.

Ancak ülkemizin 6 Şubat’ta art arda yaşadığı iki büyük deprem seçim tarihiyle ve seçimle ilgili tartışmaları gündemimizden çıkardı.

Depremin doğrudan ve dolaylı etkilerinin üstesinden bir an önce gelerek, bölgeyi ve ülkemizi en kısa sürede normalleştirmenin yolu, güçlü bir siyasi irade tarafından alınacak kararların direyetle uygulanmasından geçiyor.

Seçim sürecinin uzamasının beraberinde getireceği siyasi gerilimler ve belirsizlikler deprem yaralarının sarılmasının aksamasına yol açma riski taşıyor. Ülkemizin seçim gündemini bir an önce geride bırakması şarttır.

Bu anlayışla ve anayasanın bize verdiği yetkiyle daha önce açıkladığımız seçimleri 14 Mayıs tarihinde yenileme kararımızı uygulamaya geçiriyoruz.”

Erdoğan, seçim tarihi kararını imzaladıktan sonra açıklama yaparken

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar/TCCB/AA

CHP HATAY MİLLETVEKİLİ SUZAN ŞAHİN’İ HEDEF ALDI
Erdoğan konuşmasında Mecliste yaptığı konuşmada depremde yaşadıklarını anlatan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’i de hedef aldı. Erdoğan, şu sözleri sarf etti:

“Tabii parlamentoda ana muhalefetin bazı temsilcilerinin garip garip konuşmalarını dinliyorum. Bizim bölgeye ne zaman gittiğimizden haberi olmayan bu garipler, bu zavallılar… Daha bizim ikinci gün, ilk gün bakan arkadaşlarım tamamıyla deprem bölgelerindeydi. Bürokratlarım, teknokratlarımız hepsi deprem bölgelerindeydi. Belediye başkanlarımız deprem bölgelerindeydi. Ben de hemen ikinci gün deprem bölgesine ulaştım. Bir turu böyle tamamladıktan sonra ikinci turda da Cumhur İttifakı olarak Devlet Bey ile, Sayın Destici ile beraber buraları dolaşmaya başladık.

Biz yaralıyız, biz dertliyiz. Hanımefendi konuşuyor… Öyle senin konuştuğun gibi değil. Hatay Milletvekiliymiş. Hatay Milletvekili olmak seni bir yere kadar bağlar. Ama Hatay Milletvekili olmanın ötesinde Cumhurbaşkanı olarak biz sadece Hatay değil 11 ilin 11’inde de aynı hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürdük, sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz.

İşte bu sabah Kırıkhan’dan bir hanım kardeşim aradı ve Adalet Bakanımıza ‘Cumhurbaşkanımızla görüşmek istiyorum’ dedi. Kendisini aradım, kendisiyle görüştüm. O ne anlayıştır, o ne kadar güzel bir yaklaşımdır. ‘Cumhurbaşkanım bizim şu anda hiçbir sıkıntımız yok. Her şey geliyor. Ben çadırda kalıyorum. Çadırda kalmama rağmen halimden memnunum. Konteynerler gelirse daha iyi olur ama şikayetçi değilim.’ İşte bu da bu milletin bir evladı. ‘Doğma büyüme Hataylıyım, Kırıkhanlıyım’ dedi. Şimdi bir ona bakıyorum bir de milletvekili olarak parlamentoya gelmiş olan bayana bakıyorum. Dürüst olalım dürüst. ‘İskenderun’da ne var’ diyor. İskenderun’da kruvazör gemi var. İskenderun’da çadır da var, konteyner de var. İskenderun’a gedim. Senin haberin yoksa ben ne yapayım? Arkadaşlarımız oraya gittiler. Belediye Başkanı arkadaşımız ailece çalışıyor. Beki ondan da haberi yoktur. İskenderun’da enkazlar olduğu gibi Antakya’da enkazın en büyüğü var. Belki bundan da haberi yok. Çünkü onun gittiği yerler bellidir. İnşallah şimdi üçüncü tura başlıyorum.”

Erdoğan’ın aldığı karar Resmi Gazete’de yayımlanacak. 60 gün sonraki ilk pazar olan 14 Mayıs’ta da sandık kurulacak.

Erdoğan, pazartesi günü Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “10 Mart Cuma günü anayasanın verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

2674250cookie-checkErdoğan kararı imzaladı: Seçim tarihi 14 Mayıs

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.