Erdoğan’ın riskli Taliban hamlelerinin gerisinde ne yatıyor?

Taliban’ın iktidarı ele geçirmesiyle birlikte Afganistan’da yabancı aktörlerin yeni bir güç mücadelesinin perdeleri aralandı. Afganistan uzmanı Kirchner, Türkiye’nin bu süreçteki hamlelerini, DW Türkçe’ye değerlendirdi.

Friedrich Ebert Vakfı’nın Afganistan Direktörü Magdalena Kirchner, Taliban’ın iktidarı ele geçirmesi ile birlikte bölgede başlayan kritik değişim sürecinin öne çıkan dinamiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu bağlamdaki Taliban hamlelerinin gerisinde yatan nedenleri, DW Türkçe’ye değerlendirdi.

ABD’nin çekilmesiyle Afganistan’da küresel ve bölgesel güçler arasında başlayan yeni rekabet süreci ve Türkiye’nin Taliban ile işbirliğinin ortaya çıkardığı riskler ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Kirchner, Türkiye’nin Taliban ile işbirliği girişimlerinin aynı zamanda Batı için de bir tür “test sürüşü” niteliği taşıdığını kaydetti.

“İstanbul, Afgan diasporanının bir merkezi haline gelebilir” diyen Kirchner, Avrupa’ya göçün engellenmesinde Türkiye’nin kilit konumda bulunduğunu, AB’nin mülteci mutabakatını genişletmek istediğini söyledi.

Ancak Kirchner, seçmen desteği gerileyen Erdoğan’ın bunu kamuoyuna bir başarı hikayesi gibi sunmasının artık çok güç olduğunu aktararak, “mevzu artık paradan ibaret değil. Türkiye’de kimlik tartışmaları yaşanıyor. Ayrıca Türkiye ekonomisi, Suriyelilere ilaveten kalifiye olmayan Afgan işgücünü kaldırabilecek durumda görünmüyor. Erdoğan bunları yok sayamıyor, bu konuda Türkiye kamuoyunun desteğini kazanması da güç görünüyor” dedi.

Afganistan’daki görevi öncesinde Türkiye’de, Türk dış ve güvenlik politikaları konularında yürüttüğü çalışmalarla tanınan Magdalena Kirchner’e DW’nin yönelttiği sorular ve yanıtları için lütfen linki tıklayınız:

https://www.dw.com/tr/erdo%C4%9Fan%C4%B1n-riskli-taliban-hamlelerinin-gerisinde-ne-yat%C4%B1yor/a-59131657

2548730cookie-checkErdoğan’ın riskli Taliban hamlelerinin gerisinde ne yatıyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.