Ermeni Konferansı’na durdurma

Daha önce 25 mayısta yapılması planlanan Ermeni konferansı ciddi ithamlarla karşı karşıya kalındığı ileri sürülerek 24 Mayıs’ta da ertelenmişti.


Boğaziçi Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, ”henüz gerçekleştirilmemiş olan bir konferansın içeriğiyle ilgili peşin hükümler öne sürülmesinin, bir devlet üniversitesinin bilimsel özgürlüğünü zedeleyeceğinden kaygı duyuyoruz. Bu şartlar altında ve toplantıyı gerçekleştirmenin doğurabileceği sonuçlar karşısında toplantının ertelenmesinin daha uygun olacağına karar verdiğimizi Türkiye kamuoyuna bildiririz” ifadeleri kullanılmıştı. 


İstanbul 4. İdare Mahkemesi, yarın yapılması planlanan ”İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları” başlıklı konferans hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Anadolu Ajansı’nın haberine göre durdurma kararı, Hukukçular Birliği Derneği üyesi bir avukatın başvurusu üzerine alındı. Geçen mayıs ayında yapılması planlanan konferans, tepkiler üzerine yarına ertelenmişti.


Konferansta, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yaşanan, Ermenilerle ilgili 1915 olaylarının tartışılması amaçlanıyordu.


“KARAR GÜLÜNÇ”


Konferansı düzenleyen akademisyenlerden Sabancı Üniversitesi Tarih Programı Koordinatörü Doçent Doktor Halil Berktay, BBC Türkçe’ye verdiği mülakatta ‘gülünç’ diye nitelediği başvuru hakkında şunları söyledi:


“Bana ulaşan bilgilere göre başvuru dosyasında katılımcıların bilimsel ehliyeti, yayınları ve Ermeni meselesinde konuşmaya yetkili olup olmadığı sorgulanmış. Bu konuda tahkikat yapılırken, yürütmenin durdurulması istenmiş. Bir düşünün, bir bilimsel konferans yapılıyor; bir düşünce konferansı yapılıyor. Konuyla hiçbir ilgisi, uzmanlığı olmayan birileri mahkemeye başvurup, bu konferansı düzenleyenlerin bilimsel ehliyetinin incelenmesi gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasını istiyor. Ve mahkeme de yürütmenin durdurulması kararını veriyor. Ben bunu yorumlayabilecek kelimeler bulmaktan acizim.”


Berktay, tebligatın Boğaziçi Üniversitesi’ne akşam 17.30 dolayında yapıldığını da sözlerine ekledi.


ERDOĞAN’DAN KARARA ELEŞTİRİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”İmparatorluğun Çöküş Dönemi’nde Osmanlı Ermenileri Konferansı”nın, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nce durdurulması kararını değerlendirirken, “Demokratik bir ülkede düşüncenin, fikrin açıklanacağı bir organizasyonda bu şekilde bir kararın alınmasını doğrusu tasvip etmem mümkün değil” dedi.


 

1024770cookie-checkErmeni Konferansı’na durdurma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.