‘Ermeniler diğer soykırımları gölgeliyor’

Rum asıllı yazar Thea Halo, Guardian yazarlarından Timothy Garton Ash’ın 19 Ekim’de yayımlanan ve Fransızları soykırımın inkârını suç sayan yasa teklifi nedeniyle eleştiren yazısına bir yanıt gönderdi.


Ash, alaycı bir üsluba Avrupa’ya, Fransa da dâhil olmak üzere kendi işledikleri soykırımların inkârını suç sayan yasalar hazırlamaları önerisinde bulunmuştu. Ash’e hak veren Thea Halo ise, ”Fransa, Türkiye Başbakanı’nı cezaevine gönderebilecek mi” diye soruyor.


Gazetede aktarılan Halo’nun mektubu şöyle:


”Ash’in vurguladığı çifte standart; Fransa’daki teklifi hazırlayanların akılları durduran ihmalini, Ermenilerle aynı kaderi paylaşan diğer kurbanlar Pontus’lu Rumlar ve Süryanilere değinilmemesini de içermeli. Pontus’lu Rumlar, 750 bin kişilik nüfuslarının 350 binini, Süryaniler ise, nüfuslarının üçte birini, kimilerine göre 750 bin kurban verdi.”


Halo, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Curzon’un Lozan’daki sözlerine gönderme yaparak Anadolu’da bir milyon Rum’un öldürüldüğünü, bir milyonun topraklarından sürüldüğünü savundu.


Halasının Ermeni olduğunu, Türkiye’de annesinin Ermeniler tarafından kurtarıldığını anlatan Yunan yazar, kendi ifadesiyle soykırımın 1914–1923 yılları arasında yine kendi ifadesiyle Ermenilerinkiyle aynı dönemde ve yerde, Türkiye’de yaşandığını öne sürerek ve şu görüşleri dile getirdi:


”Bu kurbanlar, şimdi Türkiye olan bölgede yaklaşık 3 bin yıl yaşadılar. Hangisi daha kötüdür diye sorulmalı: Soykırımın inkârı mı, yoksa sanki hiç var olmamış gibi, görünmez olması mı? İnkâr sırasında en azından tartışılması ihtimali var. Böylesine bir şerin bir tek grubun tekeline alınması; diğerinin isimsiz kurbanlarının tarihte hakettikleri yeri almalarını engeller. Bu da soykırımı gerçekleştirenlerin emellerine ulaşması demek.”


_______________


Karikatür: Erdoğan Karayel

795920cookie-check‘Ermeniler diğer soykırımları gölgeliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.