'Ermenistan'la diyalog hızlanacak'

NTV'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyareti ve Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan son sürece ilişkin soruları yanıtlayan Babacan, Erivan'daki görüşmelerde hızlandırma kararı aldıklarını, Dışişleri Bakanlığı müsteşarlarına bu yönde talimat verildiğini ifade ederek, "Bundan sonra hem diplomatik hem siyasi düzeydeki diyaloğun daha sıklaştığını göreceksiniz, öyle bir süreçteyiz" diye konuştu.


"Umutlu olmak için çok sayıda sebep var. En önemlisi de siyasi irade, Ermeni tarafında çözüm odaklı bir duruş hissettik" diyen Babacan, yeni Ermeni yönetiminin konulara daha gerçekçi ve eski klişelerden kurtulmuş biçimde, geniş açıdan baktığını bildirdi.


Babacan, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerindeki sorunların çözüm yoluna girmesinin Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de olumlu etkiler yapacağını ifade ederek, birbirine paralel süreçlerden bahsedilebileceğini ve bu nedenle Nalbantyan'a üç ülkenin dışişleri bakanları olarak bir araya gelmeyi teklif ettiğini ve Ermeni tarafının da bunu kabul ettiğini belirtti.
Bakan Babacan, Ermeni diasporası konusunda da Ermeni halkının derdiyle dertlenen ve buna göre politika oluşturan bir hükümete karşılık diasporanın tamamen bir vurdumduymazlık içinde bundan 100 sene önce olduğu iddia edilen bir konuya saplanıp kaldığını söyleyerek, "Bu ikisi arasına fark koymakta yarar var" dedi.


"TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜNÜ TARTIŞMAYA AÇMIYORUZ"


Kıbrıs sürecini de değerlendiren Babacan, kapsamlı görüşmelerden umutlu olmak için sebep bulunduğunu belirterek, KKTC ve Türkiye'de çözüm konusunda istekli ve bunu somut olarak ortaya koyan hükümetlerin varlığına işaret etti.


Türkiye'nin garantörlüğüne ilişkin soru üzerine Babacan, garanti ve ittifak anlaşmalarının müzakerelerin konusu olmadığını kaydederek, "Kıbrıs, Doğu Akdeniz'deki güvenlik, istikrar ve barışla da alakalı bir meseledir. Türkiye'nin ada üzerindeki garantörlük fonksiyonu, Doğu Akdeniz'deki güvenlik ve istikrar için elzemdir. Bunu biz tartışmaya açmıyoruz. Bunun korunmasının da son derece önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

1066370cookie-check'Ermenistan'la diyalog hızlanacak'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.