Esad sonrası dönem masada

Batılı diplomatlar diğer dünya liderleri ve Rusya’nın ülkedeki politik geçiş sürecini yönetmek üzere Suriye’de bir ulusal birlik hükümeti kurulması planını destekleme konusunda uzlaşmaya vardıklarını söylüyor.

Uluslararası arabulucu Kofi Annan tarafından hazırlanan önerinin hem hükümet hem de muhalefet üyelerini kapsayabileceğini ancak, geçiş hükümetinin güvenilirliğini sarsacak ya da istikrarı tehlikeye atacak kimsenin katılamayacağını öngördüğü söyleniyor.

Cenevre’de hafta sonunda yapılacak uluslararası konferansı Annan organize ediyor.

Toplantıya BM Güvenlik Konseyi’nin aralarında Rusya’nın da bulunduğu beş daimi üyesi katılıyor.

ABD’nin katılımının bile beklentilerin yükselmesine yol açtığı Suriye konferansı kesinleşirken geçen ay sonunda Hula’da yüzü aşkın kişinin ölümüyle ilgili BM raporunda, ülkenin iç savaşa sürüklendiği ve sivillerin tüm tarafların yaptığı katliamlara kurban gittiği uyarısı yapıldı.

Clinton, Cumartesi günü yapılacak toplantının Suriye ile ilgili bir dönüm noktası olacağına ilişkin büyük bir umut beslediğini söyledi.

Toplantıya isyanlar başladığından beri Esad hükümetinin en büyük destekçisi İran ve muhaliflere silah sağladığı iddiaları bulunan Suudi Arabistan’ın davet edilmediği söyleniyor.

Cenevre’de gerçekleşecek uluslararası toplantıda Suriye’de giderek sertleşen şiddet olaylarının sonlandırılması ve geçtiğimiz aylarda başarısız olan ateşkesin sağlanabilmesi için Annan’ın bizzat hazırladığı söylenen öneri tartışılacak.

BBC BM muhabiri, batılı diplomatların öneriyi Başkan Esad’ın taslak’da önerilen ulusal birlik hükümetinde yer alamayacağı şeklinde yorumladıklarını söylüyor.

Muhabire göre, Moskova’nın öneriyi bu şekilde yorumlayıp onaylayacağı henüz kesin değil…

1347220cookie-checkEsad sonrası dönem masada

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.