Eski BM Genel Sekreteri Annan hayatını kaybetti

BM eski Genel Sekreteri, Nobel Barış Ödülü sahibi Kofi Annan’ın 80 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı. Annan BM Genel Sekreteri olarak Kıbrıs sorununun çözümü için büyük çaba sarf etmişti.

Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın hayatını kaybettiği bildirildi. Kofi Annan Vakfı’ndan bugün yapılan açıklamada, Annan’ın geçirdiği hastalık sonucu 80 yaşında yaşamını yitirdiği kaydedildi. Açıklamada, “Annan ailesi ve Kofi Annan Vakfı, eski BM Genel Sekreteri, Nobel Barış Ödülü sahibi Kofi Annan’ın kısa süren bir hastalık sonucu 18 Ağustos Cumartesi günü huzur içinde öldüğünü büyük bir üzüntüyle duyurur” denildi. Annan’ın İsviçre’nin Bern kentindeki bir hastanede bu sabah hayatını kaybettiği belirtildi.

Kofi Annan, BM Genel Sekreterliği görevine seçilen ilk Afrikalı olmuştu. 1997 yılının başından 2006’in sonuna kadar bu görevi yürüten Annan, 2001 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

Annan ölüm haberinin ardından ülkesi Gana’da bir hafta ulusal yas ilan edildi.

Annan’ın ölümü üzüntüyle karşılandı

Kofi Annan’ın ölümünü üzüntüyle karşılayan liderler, yaptıkları açıklamalarda Annan’ın çalışmalarından övgüyle söz etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Annan’ın ölümü üzerine yayınladığı açıklamada Annan’ı “iyiliğin itici gücü” olarak nitelendirdi. Guterres, Annan’ın BM’yi “eşsiz bir haysiyet ve kararlılıkla yönettiğini” ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Annan’ın ölümü ile “BM ve dünyanın devlerinden biri kaybettiğini” ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Annan’ın “bilgeliğini ve cesaretinin” yanı sıra zor durumlarda bile “iyi düşünülmüş kararlar” alma yeteneğini hayranlıkla karşıladığını dile getirdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, BM Genel Sekreteri Guterres’e gönderdiği taziye mektubunda Annan’ı “nazik, ama barış ve insan haklarında inatçı bir mücadeleci olarak” nitelendirdi. Annan’ın “daha iyi bir geleceğe inandığını” belirten Steinmeier, “şiddeti sona erdirmek ve barışı sağlamak için ilerleyen yaşlarında bile bunun için çalıştığını” ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Annan’ın “sakin ve kararlı bakışları ile verdiği mücadelelerdeki gücünü” unutmayacaklarını dile getirdi.

İngiltere Başbakanı Therasa May ise Annan’ın “BM’i reform eden büyük bir yönetici” olduğunu belirterek, Annan’ın dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için büyük çaba sarf ettiğini sözlerine ekledi.

Kofi Annan nimmt Friedensnobelpreis entgegen (picture-alliance/dpa/Scanpix Bendiksby)
Annan, 2001’de Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü

Kofi Annan kimdir?

Gana’nın Kumasi kentinde 1938 yılında dünyaya gelen Annan, Gana, ABD ve İsviçre’de eğitimini tamamladıktan sonra daha 24 yaşındayken BM’de çalışmaya başladı. BM bünyesinde çeşitli görevler yürüten Annan, 1993 yılında barışın sağlanmasından sorumlu Genel Sekreter Müsteşarı oldu.

Annan bu görevde bulunduğu sırada Ruanda ve Bosna’da yaşanan katliamlarda ihmali bulunmakla eleştirilmişti. 1994 yılında Ruanda’da Hutu milisleri yaklaşık 800 bin Hutu’yu katletmişti. 1995 yılında da Srebrenitsa’da yaklaşık 8 bin Bosnalı Müslüman Bosnalı Sırplar tarafından öldürülmüştü. Annan, daha sonra Ruanda ve Srebrenitsa’daki soykırımların engellenememesinde ihmali bulunduğunu kabul etmişti.

1997 yılında ise Boutros Boutros-Ghali’nin halefi olarak Genel Sekreterliğe seçildi. İki dönem bu görevi yürüten Annan, dünya siyasetinde etkin bir rol oynadı. Annan, dünya çapında yoksulluğun yanı sıra iklim değişikliği, AIDS hastalığı gibi konularda mücadeleyi programına aldı. Dünyanın farklı bölgelerindeki krizlerin çözümü için, barış ve adaletin sağlanması çaba sarf etti. Kıbrıs’ta Türk ve Rum taraflarının bağımsız bir Kıbrıs Devleti’nde biraraya gelmesini öngören Annan Planı’na imzasını attı. İran’ın nükleer programı nedeniyle yaşanan anlaşmazlığın çözümü için çaba gösterdi.

2001 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Annan, 2006 yılında BM Genel Sekreterlik görevinini tamamladı. 2008 yılında Kenya’da arabuluculuk rolü üstlenen Annan’ın son görevi Suriye’de oldu. 2013 yılında Suriye Özel Temsilcisi olarak atanan Annan, ancak arabuluculuk girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine altı ay sonra bu görevi bıraktı. Deutsche Welle Türkçe

2219480cookie-checkEski BM Genel Sekreteri Annan hayatını kaybetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.