Eski koloni, bugün devlet olduğunu ilan etti

Antiller Hollandası olarak bilinen Curaçoa ve Sint Marteen adaları tek otonom-devlet olarak resmen uluslararası devletler topluluğuna katıldığını açıkladı.

Venezüela’ya birkaç yüz mil mesafede bulunan ve 1600 yılından beri Hollanda’nın yönetiminde olan adalar, barışcıl ve sorunsuz olarak ana kıtadan ayrıldı. Hollanda Kraliyeti’ne bağlı bir koloni olarak bugüne kadar Batı’ya bağlı kalan adaların 125 bin nüfusu bulunuyor ve turizm, balıkçılık, tarım dışında geliri ortada görünmüyor. Ancak Venezüela’nın burnu dibinde olması bakımından bundan böyle denizden petrol çıkarılması ihtimalleri bu ada ülkesini önemli bir konumda gösteriyor.

Bugün ilan edilen devletleşme süreciyle, ülkenin şimdilik vesayet altında bir otonomiyle idaresi, ardından da tam bağımsızlığı hedeflediği, bunun 8 bin deniz mili uzaktaki ana ülke, Hollanda tarafından da kabul edildiği gelen bilgiler arasında bulunuyor. Bundan sonraki aşamada Curaçoa’nın resmen öteki devletler tarafından tanınması ve Birleşmiş Milletler’de bir sandalye elde etmesi gibi adımlar bulunuyor. Adaların bağımsızlığa yönelik bu adımı kilise çanlarının gün boyu çalınmasıyla kutlandı.

1511780cookie-checkEski koloni, bugün devlet olduğunu ilan etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.