Euro’dan çıkabilir…

İngiltere basını, Yunanistan ve Fransa’daki seçim sonuçlarının Euro Bölgesi’nin kaderine olası etkilerine geniş yer ayırdı.

Independent’ın manşetinde, Yunanistan’da Pazar günü yapılan genel seçimlerde en yüksek oyu alan Yeni Demokrasi Partisi’nin koalisyon hükümeti kuramaması yer aldı

Gazete, bu durumun Yunanistan’ı ortak para birimi Euro’dan çıkmaya daha da yaklaştırdığını söylüyor. Independent, Yunan seçmenlerin üçte ikisinin, verilen kurtarma kredileri karşılığında talep edilen reformlara karşı çıktığına dikkat çekiyor.

Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras’ın hükümet kurmayı başaramadığını belirten gazete, şimdi sıranın radikal solcu Syriza partisine geldiğini söylüyor. Ancak, gazete bu seçim sonuçlarından bir hükümet çıksa bile, kısa ömürlü olacağını söyleyen uzmanların görüşlerine yer veriyor.

‘Yunanistan Euro’dan çıkabilir’

Sözkonusu uzmanlar, ülkenin hükümetsiz kalabileceğini ve gelecek ay yeniden seçimlere gitmek zorunda kalınabileceğini belirtiyor.

Gazete ayrıca, Atina’nın gelecek ay bir sonraki kredi taksitini alamaması durumunda, temerrüde düşüp Euro’dan çıkmaya zorlanabileceğini vurguluyor.

Independent, Yunanistan doğumlu ekonomi uzmanı Vicky Pyrce’ın bu konuda kaleme aldığı bir makaleye de yer veriyor. Dikkat çeken satırlar şöyle;

‘Kemer sıkmaya karşı çıkanların oyların çoğunluğunu alması Euro projesi için kötü bir haber. Bu durum yadsınamaz. Yunanistan’ın gayrisafiyurt içi hâsılası dört yıldır üst üste azalıyor. Durgunluk sürerken, ekonominin 2012’de yüzde 5 küçüleceği tahmin ediliyor. İşsizlik yüzde 20’nin üzerinde. Gençler arasındaki işsizlik de yüzde 50. Pasok ve Yeni Demokrasi gibi Avrupa yanlısı partiler, yeni solcu ya da sağcı partilerle bir tür anlaşmaya varıp, hükümet kurabilir belki ama demokratik meşruiyetleri olmayacaktır. Sıradan Yunanlılar adil olmayan bir şekilde cezalandırıldıklarını düşünüyor ve ‘artık yeter’ diyor. Şu anda Yunanistan’da gerçek bir yoksulluk var ve ülkede yabancı düşmanlığı işaretleri görülüyor. Peki, bundan sonra ne yapılabilir? Nasıl bir koalisyon hükümeti kurulursa kurulsun, kurtarma paketi ve şartları gözden geçirilmek zorunda. Yunanlılar François Hollande’un seçilmesi ve şimdi büyüme politikalarına daha çok önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin söylemindeki değişiklikle cesaretlendi.”

1341760cookie-checkEuro’dan çıkabilir…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.