“Euro’dan çıkmasın, kemer sıksın”

Brüksel’de düzenlenen gayrı resmi AB zirvesinde konuşan Van Rompuy, Atina’nın ekonomik sorunlarını aşabilmesi için hayati önem taşıyan reformları geçirmeye devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Görüşmelere Euro Bölgesi’ndeki kriz ağırlığını koyarken, Atina’nın ortak para birimini terketmek zorunda kalabileceği yolundaki kaygılar ele alındı.

Birlik üyesi devletlere böyle bir duruma karşı hazırlıklı olmak amacıyla plan yapmalarının salık verildiği haberleri de basına yansıdı.

Herman Van Rompuy birliğin Yunan vatandaşlarının önemli çaba sarfettiklerinin farkında olduklarını belirtti.

Avrupa borsaları dün Yunanistan’ın euro’yu terkedebileceği yolundaki kaygı karşısında yüzde 2 düşüş sergiledi.

Brüksel’deki zirvede ortak para birimini kurtarmak için dış borçlanmada aracı olarak görülen AB ülkeleri arasında borç paylaşımını sağlayacak “euro tahvilleri”nin kullanımı konusunda ise derin fikir ayrılıkları yaşandığı kaydedildi.

Yunan sağlık sistemine darbe

Öte yandan Guardian gazetesinde Yunanistan’ın borçlarının sağlık sistemini krize sürüklediği, sigorta şirketlerinin ödeme yapamadığı ve ilaç sıkıntısı yaşandığı uyarısı göze çarpıyor.

Gazete, Yunan Eczacılar Birliği’nin kanser ya da kalp ilaçlarını bulmanın giderek güçleştiği ülkede hastalar arasında paniğe neden olduğu uyarısında bulunduğunu aktarıyor.

Sektöre bağlı çalışanların da dün olağanüstü duruma dikkat çekmek amacıyla bir günlük grev düzenledikleri hatırlatılıyor.

Gazete, Eczacılar Birliği Başkanı Dimitri Karageorgiu’nun “15 gün veriyorum. Avrupa Birliği eğer söz verdiği kredileri serbest bırakmazsa burada tam bir kaos yaşanacak.” dediğini aktarıyor.

Sağlık sigorta şirketlerinin eczacılara olan borcu 1 milyar Euro’yu buluyor.

Reçeteli ilaçlar için devlet fonundan beklenen ödemelerin vaktinde gelmemesi ise eczacıları, ücretleri hastalardan kesmeye mecbur bırakıyor. Hastalar ilaç paralarını daha sonra devletten talep etmek durumunda bırakılıyor.

Karageorgiu, “Söyler misiniz, emekli maaşı ayda 400 euro olan bir adam, 380 euroyu bulan kanser ilaçlarını nasıl ödesin?” diye soruyor ve ekliyor: “Sağduyulu davranılmadığı için bu karmakarışık duruma düştük.”

1343880cookie-check“Euro’dan çıkmasın, kemer sıksın”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.