‘Ev fiyatlarında büyük değişiklik olmaz’

Alp Ceylan, “mortgage” sağlayıcı finans uzmanı olarak Açık Gazete’nin sorularını yanıtladı. İngiltere’de Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmediğini belirten Ceylan, kısa dönemde ev fiyatlarında büyük değişiklikler beklenmediğini söyledi.


ABD’NİN KRİZİ İNGİLTERE’Yİ ETKİLEDİ


“İngiltere’de bir dalgalanma ve bir kriz beklentisi yok” diyen Ceylan, piyasalarda yaşananın yalnızca “güven bozulması” diye tanımlanabileceğini söyledi:


ABD’de bankalarca kolay ev kredisi “mortgage” dağıtıldığını ve sonrasında da ev sahiplerinin ödeme sıkıntısı çekince dengelerin bozulduğunu anlatan Ceylan şu yorumu yaptı:


“Haliyle yatırımcı bankalar ‘mortgage’ veren bankalara kredi vermemeye başladı. Bu da bu bankaları dar boğaza sokarak krizlerini tetikledi. ABD dışında şubesi olan bu bankalar sıkıntılarını ABD dışına da taşıdı tabii. Avrupa’da etkilenen ülkeler arasında İngiltere’de yer alıyor. Mortgage piyasası yolun başında olduğu için Türkiye bu krizden direk etkilenmediği söylenebilir…”


ABD’nin krize karşı finansal enstrümanları kullandığını ve ciddi faiz indirimine gittiğini belirten finans uzmanı, İngiltere’deki faiz indiriminin gerekçelerinden birisinin de bu olduğunu söyledi…


İNGİLTERE’DE FAİZLER DAHA DA DÜŞER


Ceylan; İngiltere’de faizlerin ileriki günlerde 5.25’ten daha da düşebileceğini öngörerek, “Ekonomistler bu iniş grafiğinin 2009’da durarak yükselişe geçeceğini öngörüyor” diye konuştu.


Ceylan; İngiltere ev piyasası hakkında da şu yorumu yaptı:


“Halifax bazı bölgelerde binde 7 oranında ev fiyatlarının düştüğünü belirtti. Bu oran çoğu yerde sıfır oranındaydı. Tabii ev fiyatları çıkışa geçtiğinde yüzdeliklerle konuşuluyor. Bu açıdan ev almak uzun dönem için iyi bir yatırım diyebiliriz…”


KREDİ SAHİPLERİNE UYARI


Finans uzmanı ev sahiplerinin ‘mortgage’ ödemelerini düzenli ödemeleri konusunda uyararak şunları söyledi:


“Bankalarda kötü bir kredisi olan müşteriler ne yazık ki ikinci başvurularında ancak yüksek faizle kredi bulabiliyorlar. Bu açıdan ödeme taksitlerinin düzenli olmasına özen göstersinler…”


Ceylan, bugünkü faiz oranları ve olası yükselişi konusunda yaptığı değerlendirmede, özellikle yeni “mortgage” başvurusu olanların iki yıllık sabit oranı tercih etmelerini önerdi.


AYRINTILI BİLGİ İÇİN: 0845 601 71 64 ya da www.strategyfinance.com

810480cookie-check‘Ev fiyatlarında büyük değişiklik olmaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.