Türkiye Kamu-Sen: Evine 13 bin 446 lira girmiyorsa yoksulsun

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi verilerine göre dört kişilik bir ailenin asgari geçim sınırı, mart ayında bir önceki aya göre 775,11 TL arttı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezinin, TÜİK Mart 2022 fiyatlarına göre yaptığı araştırmada; çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 6 bin 184 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 13 bin 446 lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 775,11 TL yani yüzde 6,12 oranında arttı.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, mart ayı asgari geçim sonuçlarını açıkladı. Çalışan tek kişinin açlık sınırı bir önceki aya göre 263 TL artarak 4 bin 945 lira oldu. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise mart ayında 4 bin 713,91 lira olarak tahmin edildi.

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mart 2022 verilerine göre günlük 111,32 lira olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 3 bin 339 lira oldu.

MEMUR MAAŞININ YARISI GIDAYA GİDİYOR
Mart 2022 itibarıyla ortalama 6 bin 285 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 53,13’ünü oluşturdu.

TÜİK verilerinde 1374 lira olarak belirlenen kira gideri ise Mart 2022 ortalama maaşının yüzde 21,86’sına denk geldi.

Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 74,99’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 25,01’i kaldı.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart 2022 maaşından geriye yalnızca 1572 TL kaldı

KAHVECİ: ENFLASYON FARKI AYLIK OLARAK MAAŞLARA YANSITILMALIDIR
Mart ayı asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Genel Başkan Önder Kahveci, enflasyon farkının aylık olarak maaşlara yansıtılması çağrısını bir kez daha yineledi.

Kahveci, “Aradan altı ay geçtikten sonra ödenecek olan enflasyon farkı şu anda yaşanmakta olan erimeyi telafi etmemekte, sadece dönemsel bir telafiyi içermektedir. Dolayısıyla, bu dönemlerde enflasyon farkının aylık olarak maaşlara yansıtılması kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmemesi yönünde olumlu bir adım olacak, alım gücünün korunmasını sağlayacak ve memurlarımızın bir nebze olsun nefes almasına katkıda bulunacaktır. Türkiye Kamu-Sen olarak enflasyon farkının aylık mahsuplaşma yoluyla maaşlara eklenmesi talebimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz” dedi. EVRENSEL

2598550cookie-checkTürkiye Kamu-Sen: Evine 13 bin 446 lira girmiyorsa yoksulsun

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.