Evrende müthiş patlama

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzmanlarından Stephen Holland, “bilinen herhangi bir cisim veya patlama türü, bu kadar uzak mesafeden çıplak gözle görülemez” dedi ve gözlemlerinin heyecan verici olduğunu belirtti.

Holland, “herhangi biri doğru zamanda doğru yere baksaydı, şimdiye kadar gözlemlenen bu en uzak nesneyi optik cihaz kullanmadan çıplak gözle görebilirdi” ifadesini kullandı.

Şimdiye kadar çıplak gözle görülebilecek en uzak cisim, “sadece” 2,9 milyon ışık yılı mesafedeki M33 adlı galaksiydi.

NASA’nın “Swift” adlı uydusunca gözlemlenen gamma ışını patlaması, evrende meydana gelen en şiddetli patlamalardan biri sayılıyor.

NASA yetkilisi Neil Gehrels de, çarşamba günü tespit ettikleri patlamanın, daha önceki bütün gamma patlamalarını silip süpüren şiddette olduğunu vurguladı. Bu tür patlamalar, genellikle büyük kütleli yıldızlar nükleer yakıtlarını tüketip kendi içlerine çöktüklerinde meydana geliyor.

“Swift” uydusu, aynı gün bir de rekora imza attı ve bir gün içinde 4 gamma patlaması tespit etti. Dahası bu rekor, Stanley Kubrick’e “2001 Uzay Macerası” filmini çekmesi için ilham veren bilimkurgunun öncü ismi Arthur C.Clarke’ın öldüğü gün kırıldı. “Swift”ten sorumlu ekipten Judith Racusin, “Arthur Clarke’ın ölümü, evreni gamma patlamalarıyla aydınlattı sanki…” dedi.

1169050cookie-checkEvrende müthiş patlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.