Ezo Gelin Antalya’da dile gelecek

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE  – Barak Türkmenleri, Anadolu’nun dört bir yanına dağılmış bir topluluk. Zengin bir kültür mirasını barındıran Baraklar, uzun havalarıyla tanınıyor ancak bir Barak kızı Ezo Gelin’in hüzünlü öyküsünün 1960’lı yıllardan itibaren tüm ülkede duyulmasıyla, Barak müziği Türk halk kültürünün köşe taşlarından biri haline geldi.
Barakların yoğun olarak yaşadığı topraklarda, Gaziantep’de dünyaya gelen sanatçı Naciye Çokbilir, Ezo Gelin’in hüzünlü öyküsünün anlatıldığı uzun havayı da içeren bir albüm hazırlayarak Barakların yüzlerce yıllık kültür mirasını geleceğe taşımak için önemli bir adım attı.
‘Barak ve Çepni Türküleri’ adını taşıyan albüm, 9 Nisan’da Antalya’da düzenlenecek olan gala etkinliğinde müzikseverlerin ve kültür tutkunlarının ilgisine sunulacak.
 
Anadolu’dan İran’a uzanan geniş bir coğrafyada varlığını sürdüren Barak Türkmenlerinin kökleri, Oğuzların Beğdili boyuna dayanıyor. Yüzlerce yıldır Anadolu’nun değişik coğrafyalarında varlığını sürdürme mücadelesi veren Baraklar, zengin müzik kültürlerinin önemli bir parçası olan uzun havalarıyla tanınıyor. Rengarenk Barak kilimlerinin üzerine sinen Barak havaları, bin yıllık göç öykülerine, tutkulu sevdaları, ayrılık ve özlemi katık ediyor.
 
BARAKLARIN SİMGESİ ‘EZO GELİN’İN HÜZÜNLÜ ÖYKÜSÜ
Barakların yoğun olarak yaşadığı Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde yaşanan ‘Ezo Gelin’ öyküsü, Türk halk kültürünün de köşe taşlarından biri oldu. 1909 yılında Oğuzeli’nde doğan ve asıl adı ‘Zöhre Bozgeyik’ olan Ezo Gelin’in, berdel usulüyle yaptığı evliliğin ardından başlayan dramatik öyküsü, 1936 yılında ağabeyinin eşinden ayrılmasıyla sürdü.  Berdel usulü evlendiği için ağabeyi ayrılınca aşkla bağlandığı kocasından zorla ayrılarak Suriye’de yaşayan bir akrabasıyla evlendirilen Ezo Gelin’in yürek burkan öyküsü, vatan hasretini de içine alarak sürüp gitti. Güzelliği, tutkulu sevdası ve sınırların ötesinde kalan memleketine duyduğu özlemi dilden dile aktarılan Ezo Gelin, 1956 yılında yaşamını yitirdi.
 
MEZARI 1999’DA TÜRKİYE’YE NAKLEDİLDİ
1960’lı yıllardan itibaren yaşamı filmlere konu olan Ezo Gelin, Türk mutfağının ünlü çorbasına da adını verdi. Yaşamı boyunca memleket özlemiyle yanan Ezo Gelin’in mezarı, 1999 yılında Suriye’den doğduğu topraklara nakledildi.
 
EZO GELİN’İN ÖYKÜSÜ UZUN HAVA OLUP DİLLERDE YAŞIYOR
Bugün Barakların hüzünlü uzun havaları içinde en yaygın bilineni ‘Ezo Gelin’ adını taşıyor. Ezo Gelin gibi Gaziantep doğumlu olan halk müziği sanatçısı Naciye Çokbilir, çocukluğunda kulağına çalınan anlatıların izinde sürdürdüğü müzik yolculuğunu bir albümle taçlandırıyor.
Ezo Gelin
 
BARAK HAVALARI ANTALYA’DA DİLE GELECEK
Naciye Çokbilir’in, Gaziantep yöresi türkülerinden oluşan ‘Barak ve Çepni Türküleri’   albümü, pek çok sanatçının da katılacağı özel bir gala etkinliğinde Antalya’da müzikseverlerin ilgisine sunuluyor. ‘Güvercin Müzik’ etiketiyle yayınlanan albümde, Ezo Gelin’in öyküsünün anlatıldığı uzun havanın yanısıra ‘Leylim’, ‘Antep’in etrafı gül ile diken’, ‘Bayram türküsü’ ve ‘Çakmağı çakmak mı gerek’ gibi yörenin bilinen türküleri yer alıyor.
 
MUHARREM TEMİZ VE İHSAN GÜVERCİN’DEN SANATÇIYA DESTEK
9 Nisan’da Antalya Kaleiçi’nde bulunan Hasanağa Restauran’ta gerçekleştirilecek olan gala etkinliğinde, Muharrem Temiz, İhsan Güvercin, İlke Türkdoğan, Adil Yıldız, Ali Gezer, Seyfettin Yıldırım, Cevahir Çokbilir, İlyas Şimşek, Burak Tekinay, Deniz Akgün, Ercan Çeliker ve Yusuf Gezer gibi sanatçılar Naciye Çokbilir’le birlikte sahne alacak.
 
ÇOKBİLİR: ‘AMACIM İÇİMDEKİ AVAZI SİZLERLE BULUŞTURMAK’
30 yıla yaklaşan müzik yolculuğu boyunca kendisine yoldaşlık eden türkülere ve onları yakıp bugüne taşıyanlara teşekkürlerini ileten sanatçı Naciye Çokbilir, “Kendi yöremin Çepni türkülerinden, Barak havalarından yola çıkarak ilk albüm çalışmamı sizlere sunmaya çalıştım. İçimdeki avazı, sizlerle buluşturabilmekti dileğim” diye konuştu.
 
ÇOK YÖNLÜ BİR MÜZİK YOLCULUĞU
Gaziantep doğumlu olan Naciye Çokbilir, uzun yıllar çeşitli korolarda Türk Halk Müziği vokalisti olarak çalıştı. Çok sayıda radyo ve televizyon programı ve konserlerde müzikseverlerle buluştu. Cevahir Çokbilir’in yönettiği ‘Nar Zamanı’  ve ‘Kar Zamanı’ filmlerinde üstlendiği başrol oyunculuğu ile bir çok ulusal ve uluslararası festivalden ödüle layık görüldü.  ‘Bayram Türküsü’ adlı ilk single albümünün ardından çıkardığı ‘Barak ve Çepni Türküleri’, sanatçının ikinci albümü olma özelliğini taşıyor.
2073040cookie-checkEzo Gelin Antalya’da dile gelecek
Önceki haberMilitana  notlar (II)
Sonraki haberAntalya’da akıl almaz emlak dolandırıcılığı!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.